Telkens een stapje beter

Foto Pro Shots

De meeste spitsen zijn egoïstisch, denken maar één ding: de bal moet in het netje. Ze hebben vaak een grote mond, zeker als ze gescoord hebben. Hij was een echte teamspeler, een aardige man voor zijn medespelers. Technisch was hij niet perfect, maar goed genoeg voor een spits. De bal aannemen en klaar leggen om te schieten. Hij scoorde op het juiste moment. Hij zat net onder de buitencategorie Cruijff, Van Basten, Bergkamp. Passeren was niet zijn ding. Ik heb hem zelden een paar verdedigers achter elkaar op techniek zien passeren. Maar hij stond altijd op het juiste moment op de goede plek – ook een gave. Hij is ook laat ‘gekomen’. Weinigen hebben voorspeld dat hij een grote zou worden, toen hij op zijn 22ste nog in de eerste divisie bij FC Den Bosch speelde. Bij Heerenveen heeft hij daarna veel geleerd van zijn trainer Foppe de Haan. Ruud heeft de weg van de geleidelijkheid gekozen. Telkens naar een betere club, telkens een stapje beter worden.