Tafeltennisster Timina (42) mag als teamspeelster naar de Spelen

De droom van tafeltennisveteraan Elena Timina (42) is uitgekomen. De Nederlandse Russin die na de zomer met topsport stopt, krijgt desgewenst nog één keer de kans haar verdedigende spel te tonen: op de Spelen in Londen. Niet in de individuele wedstrijden, maar in het landenteam.

Lange tijd was het onzeker of Timina ‘Londen’ zou halen. De Nederlandse speelsters van Chinese origine, Li Jie en Li Jiao, hadden zich al geplaatst voor het individuele toernooi. Timina slaagde er niet in een olympisch startbewijs te veroveren. De internationale tafeltennisfederatie ITTF heeft nu bekendgemaakt dat Nederland in Londen ook aan het landentoernooi mag meedoen.

De WK voor landenteams, afgelopen maart in Dortmund, heeft hierbij de doorslag gegeven. De Nederlandse vrouwen werden toen zesde. Dat was de hoogste klassering van alle landen die al twee individueel geplaatste speelsters hebben. Zo kreeg Nederland een derde plek voor een teamspeelster. Timina mag niet aan het enkeltoernooi meedoen. Met ingang van deze Spelen mogen daaraan per land slechts twee speelsters meedoen.

Timina had al haar zinnen gezet op een afscheid van de topsport in Londen. „Je bent bijna 43 jaar, moeder van twee kinderen en je lichaam kraakt in zijn voegen. Maar ja, die Olympische Spelen, hè. Die wil je nog één keer halen”, zei ze in maart in deze krant.

In het olympische landentoernooi speelt Nederland tegen Egypte, China, Duitsland, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten als continentale kampioenen. Singapore, Zuid-Korea, Noord-Korea, Hongkong, Japan, Oostenrijk, Spanje en Polen plaatsten zich ook voor de Spelen. Groot-Brittannië mag als gastland automatisch meedoen.