Strauss-Kahn dient klacht in tegen kamermeisje - ‘opmerkelijke timing’

Dominique Strauss-Kahn (links) dient een klacht in tegen Nafissatou Dialo (rechts), die hem vorig jaar van seksueel misbruik beschuldigde. Zijn politieke carrière kwam daardoor tot stilstand.
Dominique Strauss-Kahn (links) dient een klacht in tegen Nafissatou Dialo (rechts), die hem vorig jaar van seksueel misbruik beschuldigde. Zijn politieke carrière kwam daardoor tot stilstand. Foto Francois Guillot / Stan Honda

Dominique Strauss-Kahn heeft een klacht ingediend tegen kamermeisje Nafissatou Guinese Diallo, die hem ervan beschuldigde haar seksueel te hebben misbruikt. DSK eist een miljoen dollar wegens “valse beschuldigingen” en “laster”, meldt persbureau AFP.

De voormalig IMF-topman en politicus stelt dat Diallo een “kwaadaardige en moedwillige valse beschuldiging” jegens hem heeft geuit toen ze zei dat hij haar seksueel misbruikt had. Verder stelt hij dat de verklaringen zijn reputatie in de wereld hebben beschadigd, waardoor hij “professionele kansen” heeft gemist. Hij zou ten tijde van de aanklacht door “sommigen zijn gezien als de nieuwe president van Frankrijk”. De advocaat van Diallo noemt de klacht een “wanhopige truc”.

‘Timing is opmerkelijk’

DSK stond vorig jaar terecht voor poging tot verkrachting van het kamermeisje, werkzaam in een hotel in New York, maar de strafzaak werd toen geseponeerd omdat de aanklagers twijfelden aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje. De civiele rechtszaak die ze daarna startte is echter nog niet nietig verklaard. Een rechter wees het beroep van Strauss-Kahn op zijn diplomatieke onschendbaarheid eerder deze maand af.

Volgens NRC-correspondent Dirk vandenBerghe lijkt de klacht van Strauss-Kahn op een duidelijke tegenzet:

“Dat Strass-Kahn nu een klacht indient is opmerkelijk, want de burgerlijke zaak loopt nog altijd. Als hij dit vindt, vraag je je af waarom hij niet eerder een klacht heeft ingediend. Hij weet al heel lang dat de civiele rechtszaak wel doorgaat, dus waarom nu? Hij zou ook juist kunnen wachten met de klacht tot hij is vrijgesproken, dat zou ook logischer zijn. Dit lijkt op een tegenaanval.”

Strauss-Kahn is ook in staat van beschuldiging gesteld van “medeplichtigheid van pooierschap in een georganiseerde bende” in de veelbesproken prostituee-affaire in Frankrijk. Eerder werd hij door een Franse schrijfster beschuldigd van aanranding, maar die aanklacht leidde niet tot vervolging omdat de strafbare feiten verjaard waren.