Spookstad Stokhorst

NOVUM60:LELIJKSTE PLEK:ENSCHEDE;14MAY2012-Het winkelcentrum Stokhorst in Enschede-Noord is vandaag gekozen tot 'Lelijkste plek van Nederland'. Novum/rh/str.Robert Hoetink Novum ROBERT HOETINK

Dit is hem dan. De winnaar van de verkiezing van het VPRO-programma De Slag om Nederland. Het was nog lastig kiezen tussen een enorme glazen stationstunnel, grauwe overdekte winkelpanden of deze troosteloze winkelstraat, maar uiteindelijk is winkelcentrum Stokhorst in Enschede de twijfelachtige eer van lelijkste plek van Nederland ten deel gevallen. De prijs? Een hamer en een plaquette.

Volgens wethouder Jeroen Hatenboer balen ondernemers „enorm” van de uitslag van de verkiezing. „Dit is slechte reclame”, zei hij in dagblad TC Tubantia. Kay Beumers van supermarkt C1000 was minder negatief: „Misschien gebeurt er eindelijk eens wat.”

Het winkelcentrum heeft, ondanks vijf ton subsidie, nog geen opknapbeurt gekregen. Volgens projectontwikkelaar Assen Projekten moet Stokhorst over twee jaar „klaar en netjes” zijn. Momenteel is het winkelcentrum volgens de website van de VPRO door de leegstaande gebouwen „een spookstad”.

De Haarlemse Brinkmannpassage („totaal verlaten en verloederde winkelpassage met een onooglijke pui tegen de eeuwenoude gevel”) eindigde als tweede bij de verkiezing. Het stationsgebied Zoetermeer, „een woeste betonnen vlakte”, werd derde.

Andere genomineerden waren onder meer de felgele A2 bij Den Bosch, het Scheringamuseum bij Opmeer en het Eindhovens Marconiplein.