SNS boekt kwartaalwinst, maar blijft last houden van crisis in vastgoed

Bank en verzekeraar SNS Reaal blijft veel last houden van het onderdeel dat vastgoed financiert. Property Finance leed het afgelopen kwartaal een verlies van 64 miljoen euro.

SNS verwacht dat ook de rest van dit jaar de „bijzondere waardeverminderingen” hoog zullen blijven. Ondanks het verlies bij de vastgoedtak, maakte SNS het eerste kwartaal van 2012 een winst van 23 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 25 miljoen euro.

Behalve de voortdurende problemen bij Property Finance, had ook SNS Bank een slechte periode. De winst daalde fors van 61 miljoen vorig jaar, naar 31 miljoen euro over het eerste kwartaal dit jaar. De bank moest flink afschrijven op hypotheekleningen. Dat laat volgens de bank de slechte situatie op de woningmarkt zien. Ook het omwisselen van Griekse staatsobligaties, oud schuldpapier voor nieuwe schuldbewijzen met een lagere waarde en rente en langer looptijd, leverde een verlies van 9 miljoen euro op.

De winst bij verzekeringstak Reaal steeg van 19 miljoen euro in 2011 naar 62 miljoen euro over het afgelopen kwartaal. Dat kwam met name door hogere beleggingsinkomsten.

SNS Reaal zegt in een toelichting dat de economische omgeving verder verslechterd is en verwacht dat de „macro-economische trends en financiële markten zeer moeilijk zullen blijven”.

„Gedurende dit kwartaal bleef de rente laag, de aandelenmarkt volatiel en onroerend goed markten kwamen verder onder druk.”

Rond het middaguur stond het aandeel van SNS Reaal op 1,28 euro, een verlies van 2,8 procent.