Schuldencrisis? Dit meisje van twaalf lost het wel op

Zonder te stotteren, voor een grote groep mensen een presentatie houden – het is iets waar veel mensen voor vrezen. Maar dit twaalfjarige Canadese meisje (een wonderkind?) krijgt het voor elkaar. En niet over haar konijn, maar over een onderwerp dat er qua moeilijkheidsgraad niet om liegt: het bankwezen.

Zonder te stotteren, voor een grote groep mensen een presentatie houden - het is iets waar veel mensen voor vrezen. Maar dit twaalfjarige Canadese meisje (een wonderkind?) krijgt het voor elkaar. En niet over haar konijn, maar over een onderwerp dat er qua moeilijkheidsgraad niet om liegt: het bankwezen.

Met uitspraken als the greatest in our history doet ze wel wat af aan het geloof dat dit verhaal helemaal van haar is - welke twaalfjarige kent de geschiedenis zo goed? Maar toch: in slechts zes minuten kaart Victoria Gant niet alleen problemen in de bankwereld aan (banks are stealing from us with fake money), ze geeft ook nog eens een oplossing.

Daarbij deinst ze niet terug voor feiten en cijfers, want de getallen vliegen de luisteraars om de oren. En en passant trekt ze ook nog even een lijntje naar het Christelijke geloof en citeert ze Margaret Mead: Never doubt that a small group of people can change the world… Indeed, it is the only thing that ever has.

Elfjarige lost eurocrisis op

Misschien zouden kinderen zich vaker moeten bemoeien met economische problemen. Herinnert u zich Jurre Hermans nog? Dit elfjarige Nederlandse genie bedacht vorige maand de oplossing voor de eurocrisis. Naar de Grieken was hij bikkelhard: die moeten uit de euro vertrekken. Maar het levert het land wel een schuldenvrije toekomst op. Want met alle ingeruilde euro’s, kan de staat mooi de schuld afbetalen - weg crisis.

Jurre won met zijn idee, dat hij bedacht toen hij tien jaar was, honderd pond en een warme vermelding bij de Wolfson Economics Prize, na de Nobelprijs de grootste geldprijs die toegekend wordt aan een economen.

    • Mirjam Remie