Scherpe kritiek EU op Israël

De Europese Unie heeft gisteren in Brussel scherpe kritiek geleverd op Israël wegens zijn nederzettingenpolitiek in bezet Palestijns gebied, die de vorming van een Palestijnse staat naast Israël „onmogelijk” dreigt te maken. In een gedetailleerde verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken beschuldigt de EU Israël ervan de bouw in nederzettingen te versnellen en zijn controle over bezet Oost-Jeruzalem te verscherpen. De Israëlische organisatie Vrede Nu meldt tegelijk juist regeringsgoedkeuring voor de bouw van 2.000 woningen in Oost-Jeruzalem.

Israël kritiseerde het rapport meteen als „vooringenomen”. „Een dergelijke publieke voorstelling bevordert het vredesproces niet”, aldus een woordvoerder. De onderhandelingen zijn sinds september 2010 bevroren.

Nederland en Italië hadden volgens zegslieden aanvankelijk geprobeerd een huns inziens al te harde tekst te voorkomen omdat de nieuwe Israëlische eenheidsregering een kans moest krijgen. Maar Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk wilden niet van wijken weten.

Volgens de EU worden de omstandigheden voor Palestijnen slechter in de 60 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever die door Israël wordt bestuurd en waar de meeste joodse nederzettingen liggen. De EU onderstreept dat de nederzettingen onder internationaal recht illegaal zijn en dat zij „geen enkele wijziging” erkent van de grenzen voor de oorlog van 1967, inclusief in Jeruzalem, die niet door beide partijen is overeengekomen. (AFP, Reuters)