Ruud van Nistelrooy (35) stopt ermee: 'Ik heb mijn fysieke limiet bereikt'

Malaga's Ruud van Nistelrooy of The Netherlands waves at the end of his news conference after announcing his retirement at La Rosaleda stadium in Malaga, southern Spain May 14, 2012. Van Nistelrooy, 35, announced his retirement on Monday, ending one of the most successful careers in soccer. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Spits Ruud van Nistelrooy (35) stopt met profvoetbal.

Rotterdam. De 67-voudig Oranje-international Ruud van Nistelrooy (35) stopt met profvoetbal, maakte hij gisteren bekend op een persconferentie in Málaga. Hij vertelde na groot applaus van verslaggevers dat hij al in februari heeft besloten te stoppen. „Ik had graag nog eens Champions League gespeeld, maar kwam tot de conclusie dat ik mijn fysieke limiet heb bereikt.” Hij sprak van „onvergetelijke jaren” en trots op zijn club- en individuele titels. Van Nistelrooy, geboren in Oss, begon in 1993 als middenvelder bij FC Den Bosch. Na vier jaar verruilde hij de eerstedivisieclub voor SC Heerenveen. Van Nistelrooy speelde slechts één seizoen in Heerenveen en vertrok in 1998 voor 12 miljoen gulden (zo’n 5,5 miljoen euro) naar PSV, destijds een recordbedrag voor een binnenlandse transfer. Met 57 competitiedoelpunten en twee landstitels in twee jaar wekte de ijverige spits de interesse van Europese topclubs. Een transfer naar Manchester United werd door een knieblessure een jaar uitgesteld. Manager Alex Ferguson haalde Van Nistelrooy uiteindelijk in 2001 alsnog naar Manchester, voor 67 miljoen gulden (zo’n 30,5 miljoen euro). Bij United groeide ‘Van The Man’ uit tot wereldster. Hij werd in zijn eerste seizoen door collega’s verkozen tot speler van het jaar. Van Nistelrooy won bij United een landstitel en een FA Cup, kwam tot 150 doelpunten en is Europees topscorer van de club (38 goals). Een conflict met Ferguson leidde tot zijn transfer naar Real Madrid in 2006. Tussen de sterren van de ‘Koninklijke’ beleefde Van Gol, die 35 doelpunten voor Oranje maakte, naar eigen zeggen zijn mooiste periode. Hij won twee landstitels en werd net als in Engeland een keer topscorer. Blessures maakten van de geboren doelpuntenmaker een invaller in zijn laatste seizoenen bij HSV en Málaga, waarmee hij zich zondag plaatste voor de voorronde van de Champions League. NRC