Requiem voor de langste kunstijsbaan van Nederland

Enrico Fabris op het ijs van Flevonice, begin 2009. Foto Hollandse Hoogte / Klaas Jan van der Weij

Afgelopen winter was Nederland massaal in de ban van natuurijs. Doorgaans moeten schaatsliefhebbers echter hun heil zoeken op kunstijsbanen van 400 meter. Het enige alternatief in Nederland: Flevonice, een kunstijsbaan met een lengte van 5 kilometer. Maar na bijna vijf jaar is de ijsbaan in Biddinghuizen vandaag failliet verklaard.

De langste kunstijsbaan van Nederland trok te weinig bezoekers - vorig jaar kwamen er ruim 100.000 - om de kosten te dekken. Daarnaast waren de energiekosten door de enorme lengte te hoog. Vorige week vroeg Flevonice uitstel van betaling wegens een schuld van zo’n 5 miljoen euro. Vandaag werd de ijsbaan failliet verklaard.

De ijsbaan kende begin december 2007 een moeizame start. Wegens slecht weer werd de opening uitgesteld. Sportredacteur Maarten Scholten schreef op 3 december in een reportage met de kop ‘Koek en zopie in een zwembroek’ in NRC Handelsblad:

Even voor negenen staan er verdacht weinig auto’s op de parkeerplaats. Er komt een schaatser uit de gloednieuwe kantine gelopen, die de ijzers met veters aan elkaar geknoopt om zijn nek heeft hangen. “Heb je de zwembroek bij je”, vraagt hij met een glimlach. “Schaatsen kun je vergeten. Er ligt alleen maar water! Hele stukken ijs zijn weggewaaid, zeggen ze. Ik ga weer naar huis.” Kees Groenendijk is die ochtend vroeg vertrokken uit zijn woonplaats Ermelo. “Ik stapte enthousiast in de auto. Tot ik onderweg op de radio hoorde dat het niet doorging. Stom dat ze de opening al weken aankondigen terwijl ze nog lang niet zover zijn.”

Met een paar weken vertraging kon de ijsbaan halverwege december 2007 wel open. Bekijk een NOS-item van destijds:

In de weken daarna moest de baan verscheidene keren sluiten door technische problemen en hoge temperaturen. Meerdere schaatswedstrijden konden niet doorgaan.

Daarna ging het beter met de ijsbaan, die honderd dagen per jaar open was. Rintje Ritsma maakte er zijn afscheid als schaatser bekend en er werden meerdere marathons op het ijs gereden.

Eigenaar Ron Ketelaar overwoog eind vorig jaar om de baan dit jaar terug te brengen van 5 naar 3 kilometer, gezien het aantal bezoekers.

Bekijk hieronder beelden van de kunstijsbaan:

Doordat Flevonice failliet is, moeten schaatsers komende winter dus toch weer naar de vertrouwde kunstijsbanen van 400 meter. Of kunnen we tóch weer net als afgelopen winter op natuurijs schaatsen? We hopen het.