Rebekah Brooks aangeklaagd voor rol in Brits afluisterschandaal

Foto AP / Sang Tan

Voormalig hoofdredacteur van schandaalkrant News of the World Rebekah Brooks is aangeklaagd voor haar rol in het Britse afluisterschandaal. Brooks is daarmee de eerste hoofdrolspeler uit de geruchtmakende affaire die voor de rechter moet verschijnen.

Brooks wordt belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd. Ze heeft volgens justitie documenten, computers en ander elektronisch materiaal verborgen gehouden voor politierechercheurs en archiefstukken proberen te laten verwijderen uit het hoofdkantoor van News International, de uitgeverij van News of the World. Via haar advocate Cheryl Carter liet Brooks weten de aanklachten “krachtig” te ontkennen.

Brooks (43) stapte juli vorig jaar op als directeur van de Britse divisie van Rupert Murdochs media-imperium News Corporation. Enkele dagen later werd ze aangehouden wegens afluisteren en corruptie.

Brooks ook in verband gebracht met illegale afluisterpraktijken

Een kleine week voor haar aftreden trok Murdoch onder druk van de publieke verontwaardiging over het afluisterschandaal waar de krant bij betrokken was de stekker uit News of the World. Eerder dat jaar was aan het licht gekomen dat journalisten van de krant hadden ingebroken in de mobiele telefoon van het vermoorde meisje Milly Bowler.

Enkele dagen voor de beslissing van de aanklagers sprak Brooks tegen de onderzoekscommissie die de Britse perszeden tegen het licht houdt openhartig over haar banden met premier David Cameron. Ze zei dat ze zeker eenmaal in de week met Cameron sms’te en dat de premier haar sterkte wenste toen ze opstapte bij News Corporation. Brooks wordt ook in verband gebracht met illegaal afluisteren en zal hier de komende maanden nog over worden ondervraagd.