President: Ik word bang

„Als ik de problemen zie waar het land voor staat, word ik bang”. Dat heeft de Griekse president Papoulias gezegd, volgens het vanmorgen vrijgegeven verslag van het gesprek dat hij zondag had met de leiders van de drie grootste partijen. „De tijd is tegen ons.”

Daarom wilde hij een uiterste poging wagen. Hij had alle politieke leiders, met uitzondering van die van de neonazistische Gouden Dageraad, vanmiddag uitgenodigd om te praten over „een kabinet van niet-gekozen prominente persoonlijkheden”, een zakenkabinet dus. De leider van de communistische partij KKE zei vanmorgen dat hij niet komt, omdat zijn partij niets in een zakenkabinet ziet.

Er deden vanmorgen drie scenario’s de ronde:

1. Alsnog een politiek kabinet.

De leiders van de conservatieve Nieuwe Democratie en de socialistische Pasok herhaalden vanmorgen daaraan de voorkeur te geven, maar zij hebben voor de vorming van een pro-Europees kabinet de steun van een kleinere partij nodig: samen hebben ze geen meerderheid in het parlement. De kans op een akkoord met een kleinere partij is klein. Dat is bij eerdere formatiepogingen niet gelukt.

2. Een zakenkabinet.

Zowel ND (108 zetels) als Pasok (41 zetels) zegt dat dit een noodoplossing is die in een crisis denkbaar is. Democratisch Links (19 zetels) tekende bezwaar aan tegen een zakenkabinet omdat dit „het falen van de politiek” zou betekenen. De radicaal-linkse coalitie Syriza, die met 52 zetels de tweede partij werd, blijft tegen uitvoering van het memorandum van bezuinigingsafspraken met EU en IMF, ongeacht door wat voor kabinet dit gebeurt. De nieuwe rechtse partij Onafhankelijke Grieken (33 zetels), die campagne heeft gevoerd tegen het memorandum, hield zich buiten de discussie.

3. De formatie mislukt definitief.

Dan is het onvermijdelijk om, al tien dagen na de vorige verkiezingen, nieuwe verkiezingen uit te schrijven, mogelijk op 17 juni. Dat zou het gevoel van chaos en onoplosbare paradoxen vergroten. Bij een recente peiling zei 80 procent van de Griekse kiezers in de eurozone te willen blijven, maar een meerderheid van de parlementszetels is naar partijen gegaan die tegen het memorandum zijn. Mogelijk gokt Syriza op nieuwe verkiezingen, in de hoop dan de grootste partij te worden en de daaraan verbonden bonus van 50 zetels te krijgen.