President Hollande: geen lof Sarkozy

Sinds kwart voor elf vanochtend is François Hollande de zevende president van de Franse Vijfde Republiek, na François Mitterrand de tweede socialist.

Hollande kwam vanochtend om 10 uur stipt aan op het Elysée. Na een onderhoud van 45 minuten met zijn voorganger Nicholas Sarkozy in de presidentiële werkkamer, waarbij onder andere de nucleaire code werd overgedragen, zwaaide hij Sarkozy en diens echtgenote Carla Bruni uit op de trappen van het Elysée, het presidentiële paleis.

Daarna volgde een korte ceremonie, in de feestzaal van het presidentiële paleis, die de eigenlijke inauguratie tot president vormt. Eerst werd Hollande opgenomen in het Légion d’Honneur. Daarna riep de voorzitter van de Constitutionele Raad hem formeel uit tot winnaar van de verkiezingen. Een eed legt de Franse president nooit af, maar Hollande hield wel een korte toespraak. Voor 380 genodigden, onder wie nog alle levende Franse winnaars van een Nobelprijs, beloofde Hollande een exemplarisch president te zijn, wat werd gezien als een politieke vingerwijzing naar zijn directe voorganger.

Hollande bedankte alle presidenten van de Vijfde Republiek (sinds 1958) en prees hen om hun verdiensten, behalve Sarkozy. Hem wenste Hollande wel het allerbeste voor de toekomst. Na een korte begroeting van zijn gasten reed Hollande met een hybride Citroën DS5 over de Champs Elysées naar de Arc de Triomphe, om er een krans neer te leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat. Daarna werd hij terug op het Elysée verwacht voor een korte lunch met de genodigden.

Later volgde nog een officiële ontvangst op het stadhuis van Parijs, vooraleer Hollande voor zijn eerste staatsbezoek naar Berlijn zou vliegen, voor een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.