Opstelten wil celstraffen voor subsidiefraude

Demissionair minister Opstelten wil een hardere aanpak voor subsidiefraude. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte Demissionair minister Opstelten wil een hardere aanpak voor subsidiefraude. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Op het onterecht opstrijken van subsidies komen celstraffen te staan. Ook worden de boetes gekoppeld aan de jaaromzet. Dat staat in een wetsvoorstel van demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Hij doelt onder meer op bedrijven die ten onrechte milieusubsidies innen of ondernemers die starterssubsidie vangen zonder een bedrijf te beginnen.

De Tweede Kamer dringt al langer aan op verdergaande maatregelen. De straffen voor misbruik van gemeenschapsgeld zijn volgens Opstelten nu veel te laag. Bij misbruik van Nederlandse subsidies kan nu alleen het geld worden teruggevorderd en een boete worden uitgedeeld. In het wetsvoorstel staat dat subsidiedieven tot drie jaar cel moeten kunnen krijgen.

Ook andere witteboordencriminaliteit moet volgens Opstelten harder worden aangepakt. De boete voor financieel-economische criminaliteit is nu maximaal een kleine acht ton. Daarom wil Opstelten dat het boetebedrag tot tien procent van de jaaromzet kan bedragen.

De celstraffen voor witwassen en corruptie wil hij verhogen van vier naar zes jaar. Witwassers die vaak in herhaling vallen zouden acht jaar moeten kunnen krijgen.

Op het omkopen van ambtenaren komt vier in plaats van twee jaar cel te staan. Het stelselmatig aan de laars lappen van bijvoorbeeld milieuvoorschriften wil hij met vier in plaats van twee jaar cel kunnen bestraffen.