Opnames Eyeworks in VUmc waren in strijd met de wet

Televisieproducent Eyeworks handelde bij de opnames voor het televisieprogramma 24 uur: Tussen leven en dood in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. De patiënten die werden gefilmd op de afdeling spoedeisende hulp van het VU medisch centrum hadden geen rechtsgeldige toestemming verleend. Zonder die toestemming zijn de opnames onwettig.

Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na eigen onderzoek. Voor het omstreden RTL-programma werden in januari en februari patiënten gefilmd in het ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam, bij aankomst op de afdeling spoedeisende hulp. Zeker drie patiënten werden tegen hun wil gefilmd en deden aangifte. Sommigen werd pas na afloop om toestemming gevraagd.

Volgens het CBP was de verstrekte informatie die nodig was om rechtsgeldige toestemming te kunnen geven, te summier. Ook waren de omgeving en de situatie waarin de patiënten zich bevonden ongeschikt om dergelijke vragen te stellen en te kunnen beantwoorden.

Door alle ophef werd het programma al na één uitzending stopgezet. Het CBP had al sterke aanwijzingen dat de opnames in strijd waren met de Wet bescherming persoonsgegevens. Het onderzoek werd desondanks voortgezet, met het oog op de maatschappelijke onrust en vergelijkbare projecten in de toekomst.

Eyeworks, RTL en VUmc boden na de ontstane commotie hun excuses aan. Het project kostte bijna 188.000 euro, er waren acht afleveringen gepland. De drie partijen besloten in maart om de kosten van het geflopte programma gelijkelijk te delen.