Onafhankelijke Burger Partij hoeft naam niet te wijzigen

Foto Hollandse Hoogte

De Kiesraad heeft vanmiddag besloten dat de nieuwe politieke partij van Hero Brinkman, de Onafhankelijke Burger Partij, zonder naamswijziging mag deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat laat de politicus op Twitter weten.

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman De Onafhankelijke Burger Partij (OBP) mag van de Kiesraad onder deze naam meedoen met de verkiezingen. Alle bezwaren zijn afgewezen.

De Burger Partij Amersfoort maakte eind vorige maand bij de Kiesraad bezwaar tegen de gekozen naam. Fractievoorzitter Hans van Wegen vond dat de naam Burger Partij niet zomaar kan worden overgenomen, en liet weten ervan uit te gaan dat Brinkman “eieren voor zijn geld kiest” en een andere naam verzint.

Hero Brinkman meldde hierop onmiddellijk dat hij zich niets aan zou trekken van deze kritiek. De voormalig PVV’er heeft inmiddels het logo en de website van zijn Onafhankelijke Burger Partij gelanceerd.

Een woordvoerder van de Kiesraad zei vorige maand al dat registratieaanvragen voor partijnamen alleen worden getoetst aan landelijke partijnamen. “We gaan onder meer na of de namen niet tot verwarring kunnen leiden”, zei hij destijds tegen persbureau Novum.