Economie opnieuw gekrompen - ‘consument zet zich schrap’

De Nederlandse economie bevindt zich nog altijd in een recessie. Foto NRC / Arjan de Jongh

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2012 met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een eerste voorlopige raming van het CBS. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal dat de economie krimpt.

Ten opzichte van het vorige kwartaal kromp de economie met 0,2 procent, waarmee Nederland nog altijd in een recessie zit.

Investeringen en consumptie lopen terug

Vooral de investeringen liepen sterk terug. Het CBS schrijft:

De belangrijkste reden voor de krimp in het eerste kwartaal is de afname van de investeringen. Die waren 4,2 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de bouwinvesteringen liepen terug. Dit kwam vooral doordat er minder kon worden gewerkt. Er was meer vorstverlet en een groter deel van de kerstvakantie in de bouw viel in januari.

Ook de consumptie nam af in het eerste kwartaal. De consumenten besteedden 1,1 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2012 werden er met name veel minder auto’s verkocht dan een jaar eerder. De consumptie loopt al terug vanaf het eerste kwartaal van 2011.

Consumenten zetten zich schrap

Volgens economieredacteur Maarten Schinkel van NRC blijkt uit de cijfers dat de consumenten zich schrap zetten voor de bezuinigingen die nog gaan komen.

“De consumentenbestedingen dalen niet op basis van de bezuinigingen - want die gaan nog komen - maar op basis van de verwachtingen. De consumenten zetten zich echt schrap voor wat komen gaat.”

Hij wijst ook op de cijfers over het consumentenvertrouwen die het CBS gisteren publiceerde.

“Uit die cijfers bleek dat nu ook de hogere inkomens het vertrouwen aan het verliezen zijn en dat is echt nieuw.”

Volgens Schinkel is het moeilijk te voorspellen hoe de economie zich verder gaat ontwikkelen, maar zijn deze cijfers “slecht nieuws voor de komende kwartalen”.

“Aangezien de bezuinigingen nog doorgevoerd moeten worden, zou je kunnen denken dat de negatieve groei voorlopig nog doorzet.”

Export nam wel toe

De export groeide wel in het eerste kwartaal, met 3,8 procent. Dit komt met name door een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten, waar Nederland meer geld aan verdient, steeg met 0,2 procent licht. Het CBS spreekt van “een opleving” na de krimp in het vierde kwartaal.

In het eerste kwartaal waren er 13 duizend banen minder ten opzichte van een jaar eerder, een daling van 0,2 procent.