Mooie tuin om in te sterven

Philip S. Hoffman en Laura Linney als kinderen van een demente vader.

The Savages Tamara Jenkins, 2007 RTL 8, 20.30 – 22.45 uur

Er zijn van die films die om onbegrijpelijke redenen niet de Nederlandse bioscoop halen. The Savages is zo’n film. Alleen al wegens de hoofdrolspelers verdiende hij een bioscooprelease.

Laura Linney en Philip Seymour Hoffman spelen de van elkaar vervreemde broer en zus die naar een verzorgingstehuis zoeken voor hun dementerende vader. Hij zou vroeger losse handjes hebben gehad, maar dat ontslaat Jon en Wendy Savage niet van hun zorgplicht. Wendy wil het beste voor hem, Jon neemt genoegen met een treurig tehuis bij hem in de buurt. Ondertussen moet Jon zijn boek over Brecht afmaken en is Wendy in de weer met een semi-autobiografisch toneelstuk en een oudere, getrouwde minnaar.

The Savages gaat over een onderwerp waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt: aftakelende ouders. Regisseur en schrijver Tamara Jenkins brengt alle ellende met droge humor, maar tegelijkertijd schuwt zij de realiteit niet van demente ouderen die elk decorum verliezen.

Jenkins scherpt met veel genoegen het contrast aan tussen de fraaie tuinen van de tehuizen en de ontluisterende taferelen die zich binnen afspelen. Wendy valt voor de glanzende brochures en bloeiende bloemen van de verzorgingstehuizen, Jon doorziet het en schreeuwt haar woedend toe: „Al die wellness-propaganda en tuinontwerpen moeten alleen maar het treurige feit verdoezelen dat mensen sterven!”