Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes (83) overleden

Carlos Fuentes in Mexico-City in maart van dit jaar bij de uitreiking van de 'Formentor Prize for Literature'. Foto Reuters/Tomas Bravo

De Mexicaanse romanschrijver en essayist Carlos Fuentes is vandaag in een ziekenhuis in Mexico-Stad overleden. De Nationale Raad voor de Kunsten en Cultuur heeft zijn dood vanavond bevestigd, zo meldt persbureau AP.

Fuentes werd 83 jaar oud. Waaraan hij is gestorven is nog niet bekendgemaakt. Hij was in het ziekenhuis onder behandeling voor hartproblemen.

Hij gold als een van de belangrijkste Spaanstalige schrijvers van de afgelopen eeuw die zich sterk mengde in het politieke debat. Fuentes en generatiegenoten als de Colombiaan Gabriel Garcia Marquez en de Peruaan Mario Vargas Llosa vestigden de aandacht op de Latijns-Amerikaanse cultuur in een periode waarin het grootste deel van de regio werd bestuurd door dictators.

De Mexicaanse president reageert via Twitter op het nieuws:

“Ik betreur de dood van onze geliefde en bewonderde Carlos Fuentes diep, een universele Mexicaanse schrijver.”

De productieve Fuentes schreef in totaal ruim twintig romans, waarvan de eerste op zijn 29ste verscheen: ‘Waar de Lucht Helder is’. Dit werk vormde de basis voor Spaanstalige literatuur in de jaren zestig en zeventig. Andere bekende titels zijn ‘De dood van Artemio Cruz’, ‘De Jaren met Laura Díaz’ en ‘De kop van de Hydra’.

In 1987 won de auteur de Cervantes Prijs, de belangrijkste literaire onderscheiding van het Spaanse taalgebied. Alle titels zijn vertaald naar het Nederlands. De laatste publicatie van Fuentes is vandaag: de krant Reforma plaatste een essay van de hand van Fuentes over de machtsoverdracht in Frankrijk.