Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank proces-Breivik

Breivik op het moment dat hij vanochtend werd binnengebracht voor een nieuwe zittingsdag van het proces tegen hem in de rechtbank in Oslo. Foto Reuters

Buiten de rechtbank in Oslo waar het proces tegen Anders Breivik plaatsvindt heeft een man zichzelf vanmiddag in brand gestoken. Dat heeft de Noorse politie gemeld. De man, die gewond is geraakt, zou hebben geprobeerd het veiligheidshek rondom de rechtbank te doorbreken.

Een politiewoordvoerder zei tegenover persbureau AP dat de man zijn lichaam met vloeistof overgoot en zichzelf vervolgens in brand stak. Agenten die de rechtbank beveiligden wisten het vuur snel te doven. Daarna is de gewonde man naar het Universiteitsziekenhuis in Oslo vervoerd.

Over zijn identiteit en motieven is nog niets bekend. De politie zegt een link tussen de daad van de man en het proces te vermoeden, maar heeft daar nog geen concrete aanwijzingen voor.

Breivik wordt in Oslo berecht voor terreurdaden die vorig jaar juli aan 77 mensen, voornamelijk leden van de jongerenorganisatie van de sociaal-democraten in Noorwegen, het leven kostten. Afgelopen vrijdag werd het proces tegen hem ook al opgeschrikt door een incident toen een broer van een van de slachtoffers een schoen naar Breivik gooide. De schoen miste Breivik, maar raakte wel een van zijn advocaten. De schoenengooier werd overstuur afgevoerd.

Het ‘schoenincident’ was eerste incident in het proces tegen Breivik, dat voor veel van de slachtoffers emotioneel is, maar tot dan toe verder verliep. Breivik heeft tijdens het proces nauwelijks emotie getoond. Hij heeft de moorden bekend, maar ontkent strafrechtelijke verantwoordelijkheid. Volgens hem heeft hij met zijn daad de Noorwegen verdedigd tegen het multiculturalisme en de islam.