Lokale CDA-fracties: asielbeleid Leers voor kinderen moet humaner

81 lokale CDA-fracties hebben in een brief aan hun partijgenoten in Den Haag laten weten het asielbeleid van demissionair minister voor Asiel en Immigratie Gerd Leers (CDA) niet humaan genoeg te vinden. Dat meldde Trouw gisteren. De lokale fracties vinden dat asielkinderen die in Nederland geboren en getogen zijn een verblijfsvergunning moeten krijgen. Ze verzochten daartoe de CDA-Kamerleden de zogeheten wortelingswet te steunen. In die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen gezinnen met kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning.

Op het partijcongres in oktober gaf 85 procent van de CDA’ers al aan een humaner asielbeleid te willen. Mocht de wortelingswet niet voor de verkiezingen in september worden behandeld, dan willen de 81 fracties dat er een „duidelijke humane oplossing voor deze groep gewortelde kinderen” in het verkiezingsprogramma van het CDA komt te staan. CDA-kandidaatlijsttrekker Sybrand van Haersma Buma liet gisteren op BNR Nieuwsradio weten tegen een standaardverblijfsvergunning voor asielkinderen te zijn. Novum