Terugkijken: de beëdiging van François Hollande

De lange handdruk van Sarkozy en Hollande op de trappen van het Elysée. Foto AFP / Lionel Bonaventure

De socialist François Hollande is vanochtend beëdigd als Franse president en heeft hij paleis het Elysée betrokken. Bekijk hier beelden van de NOS terug.

Onze correspondent Dirk Vandenberghe schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over de beëdiging:

Sinds kwart voor elf vanochtend is François Hollande de zevende president van de Franse Vijfde Republiek, na François Mitterrand de tweede socialist.
Onmiddellijk nadat hij zijn voorganger Nicolas Sarkozy en diens echtgenote Carla Bruni had uitgewuifd op de trappen van het presidentieel paleis Elysée, werd Hollande opgenomen in het Légion d’Honneur. Daarna riep de voorzitter van de Constitutionele Raad hem formeel uit tot winnaar van de verkiezingen.

Hollande kwam vanochtend om 10 uur stipt aan op het Elysée. Na een onderhoud van 45 minuten met Sarkozy in de presidentiële werkkamer, waarbij onder andere de nucleaire code werd overgedragen, volgde een korte ceremonie in de feestzaal van het presidentiële paleis.

De Franse president legt nooit een eed af, maar houdt wel een korte toespraak. Voor 380 genodigden, onder wie nog alle levende Franse winnaars van een Nobelprijs, beloofde Hollande een exemplarisch president te zijn, wat toch werd gezien als een politieke vingerwijzing naar zijn directe voorganger.
Hollande bedankte alle presidenten van de Vijfde Republiek (sinds 1958) en prees hen om hun verdiensten, behalve Sarkozy. Hem wenste Hollande wel het allerbeste voor de toekomst.

Na een korte begroeting van zijn gasten reed Hollande met een hybride Citroën DS5 over de Champs Elysées naar de Arc de Triomphe, om er een krans neer te leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat. Daarna werd hij terug op het Elysée verwacht voor een korte lunch met de genodigden.