Lagarde sluit Grieks vertrek euro niet uit - De Jager: mislukken formatie ‘zorgelijk’

IMF-directeur Christine Lagarde sluit niet uit dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Als Griekenland niet aan de afspraken met de EU en het IMF kan voldoen, is een Grieks vertrek uit de eurozone een optie. Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde vanavond gezegd. Demissionair minister van Financiën De Jager noemt het definitief mislukken van de Griekse formatie “zorgelijk”.

De Jager zei in een reactie dat Griekenland hoe dan ook door moet gaan met het doorvoeren van de met Europa gemaakte afspraken over bezuinigingen en hervormingen in het land. “Als zij niet leveren, dan kunnen wij ook niet verdergaan met de leningen. Griekenland is aan de bal”, zo zei de minister.

Duitsland noemt ontwikkelingen ‘zware slag voor vertrouwen in Griekenland’

Duitsland uitte vanavond ook zijn bezorgdheid over de mislukte formatie in Griekenland. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde het stuklopen van de formatie en het uitschrijven van nieuwe Griekse parlementsverkiezingen “een zware tegenslag voor het vertrouwen dat Griekenland het vermogen heeft de dringend noodzakelijke hervormingen door te voeren”. Westerwelle benadrukte volgens persbureau AFP dat “er geen alternatief is” en dat de Grieken zich aan de met Europa gemaakte afspraken moeten houden. De minister herhaalde dat Duitsland wil dat Griekenland lid van de eurozone blijft.

De laatste poging tussen de verschillende politieke partijen in Griekenland om een akkoord te sluiten over een regering mislukte vanmiddag. President Papoulias slaagde er niet in de belangrijkste partijen te bewegen tot het vormen van een coalitieregering of het instellen van een zakenkabinet. Een interim-regering, die waarschijnlijk morgen geïnstalleerd wordt, moet nu nieuwe parlementsverkiezingen gaan voorbereiden die halverwege juni gehouden zullen worden.

Lagarde: IMF onderzoekt gevolgen Grieks vertrek uit euro

Als de uitslag van de nieuwe verkiezingen geen coalitie oplevert die zich aan de afspraken met de EU en het IMF wil houden, komt het scenario van een Griekse terugtrekking uit de eurozone in beeld. IMF-directeur Christine Lagarde beaamde vanavond in een interview met tv-zender France24 dat dit een optie is. Ze erkende ook dat haar IMF als bezig is om de technische gevolgen van een Grieks vertrek uit de eurozone te onderzoeken. Zo’n vertrek is volgens haar “buitengewoon kostbaar” en brengt grote risico’s met zich mee, aldus Lagarde.

De vandaag geïnaugureerde Franse president Hollande is vanavond naar Duitsland gevlogen voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De politieke ontwikkelingen in Griekenland zijn volgens onze Frankrijk-correspondent Dirk Vandenberghe “ongetwijfeld een van de belangrijkste gespreksonderwerpen vanavond”.

Lees meer over de situatie in Griekenland in het achtergrondartikel ‘En wéér verkiezingen in Griekenland: vier vragen over de chaos in Athene’.