Laatste onderhandelingen over Lenteakkoord - morgen naar CPB

Minister van Financiën De Jager, die vandaag de laatste hand legt aan het lenteakkoord, sprak gisteravond in Brussel met eurocommissaris van Monetaire Zaken Olli Rehn. Foto Reuters / Francois Lenoir

De Kunduz-coalitie is druk bezig met de laatste onderhandelingen over de uitwerking van het begrotingsakkoord. De hele dag wordt nog overlegd met de betrokken vakministers en vanavond komen de fractieleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie weer bij elkaar om de laatste knopen door te hakken.

Twee weken geleden werd een akkoord bereikt over 12 miljard aan aanvullende bezuinigingen en lastenverzwaringen dat het mislukte Catshuisakkoord moet vervangen.

Vanochtend werd op de burelen van D66 nog overlegd met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en zijn staatssecretaris Paul de Krom (VVD), zo meldt persbureau Novum. In de middag volgt nog een gesprek met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Eerder werd al gesproken met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De gesprekken gaan over de nadere uitwerkingen van bezuinigingen op het gebied van de zorg, sociale zekerheid en belastingen.

Cijfers morgen naar CPB, zodat ze op tijd in Voorjaarsnota komen

Bij het afrondende overleg ‘s avonds is in elk geval minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aanwezig. Hij leidde ook vorige week de gesprekken. De partijen hebben toen afgesproken dat ze het akkoord uiterlijk morgen naar het Centraal Planbureau (CPB) willen sturen om het te laten doorrekenen. Daarna worden de nieuwe begrotingsafspraken in de Voorjaarsnota verwerkt. Die nota moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer en zal volgende week in de laatste ministerraad van mei worden besproken.

Het is de bedoeling dat het akkoord leidt tot een begrotingstekort van maximaal drie procent, zoals Brussel voorschrijft.

‘Tegenvallende economische cijfers nopen tot actie’

Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse economie het eerste kwartaal met 0,2 procent is gekrompen ten opzichte van voorgaand kwartaal. Daarmee zit Nederland nog altijd in een recessie.

D66-leider Alexander Pechtold ziet in de cijfers een extra stimulans om snel knopen door te hakken:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Tegenvallende cijfers economie zijn stevige stimulans om Lenteakkoord nu snel af te ronden.

Verkiezingen komen in beeld

Ondertussen komen de verkiezingen ook steeds dichterbij. In dat kader nodigen het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving een aantal politieke partijen uit om hun verkiezingsprogramma’s door te rekenen op de effecten op economie en milieu:

Twitter avatar centraalpb Centraal Planbureau Uitnodiging doorrekening verkiezingsprogramma’s 2012 verstuurd naar de fractieleiders van politieke partijen. http://t.co/jrLD8rWr