Krimp noch groei in eurozone - ‘gelukkig is Duitsland er nog’

Een Spanjaard demonstreert met een spanbord met de tekt: 'De markten zijn niet in handen van politici en bankiers', op Plaza de Catalunya in Barcelona gisteren. De betogers in Spanje bevolken de laatste dagen opnieuw de straten. Foto Reuters / Gustau Nacarino

De economie van de zeventien eurolanden vertoont in het eerste kwartaal geen krimp, maar ook geen groei. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

Ondanks voorspellingen van 0,2 procent negatieve groei, houdt de eurozone met deze cijfers een recessie buiten de deur (twee opeenvolgende kwartalen van krimp).

Het is vooral Duitsland, de grootste economie van Europa, die beter presteerde dan verwacht. In het laatste kwartaal van 2011 kromp de Duitse economie nog met 0,2 procent, maar goede exportcijfers zorgden volgens de overheidsstatistieken nu weer voor groei van 0,5 procent. Ondanks de financiële malaise in meerdere Europese landen blijft Duitsland goed presteren. De werkloosheid is laag en vooral de export van auto’s en machinerie is stabiel.

‘Gelukkig is Duitsland er nog’

Volgens NRC-economieredacteur Maarten Schinkel zijn de cijfers over de Duitse economie veel beter dan die van Nederland:

“Duitsland wordt wel de motor van Europa genoemd, maar de vraag is of het te maken heeft met de groei van Duitsland of met de krimp elders. Het bedrijfsleven profiteert van de rente die veel lager is dan in andere landen. Nu is nog het beeld: gelukkig hebben we Duitsland nog. Maar in de zuidelijke landen kan dat kantelen naar: in Duitsland profiteren ze van onze ellende.”

Franse economie gestagneerd

De Franse economie stagneerde in de afgelopen drie maanden, dankzij een verslechterende huizenmarkt en teruglopende export. Het verschil in prestaties tussen de twee belangrijkste economieën van de eurozone zal hoogstwaarschijnlijk een debat op gang brengen over of er nu bezuinigd moet worden of dat groei stimuleren het devies is.

De Nederlandse economie blijft in een recessie: de krimp was het afgelopen kwartaal 1,1 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Interactieve graphic: Europa in cijfers