Kortkolom buitenland

EU valt Somalische piraten op land aan

Brussel. Militairen van de Europese Unie hebben vandaag voor het eerst vanuit de lucht een aanval op piratenbases aan de Somalische kust uitgevoerd. Vorige maand besloot de EU de antipiraterijmissie op zee uit te breiden met operaties op de kuststrook. Tijdens de helikopteraanval bij de Galmudug-regio zijn geen gewonden gevallen, meldt de EU. De Unie hoopt met het vernietigen van boten, wapen- en brandstofvoorraden de operaties van de piraten te bemoeilijken. Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt niet betrokken te zijn geweest bij de aanval. (AP, Reuters, BBC, NRC)

Executie in Iran om moord op kerngeleerde

Teheran. In de Evin-gevangenis in Teheran is vanmorgen een Iraniër opgehangen die ter dood was veroordeeld in verband met de moord op een Iraanse atoomgeleerde in 2010. Het staatspersbureau IRNA meldde dat hij voor zijn daad 120.000 dollar van de Israëlische inlichtingendienst Mossad had ontvangen. Tot dusverre zijn vijf Iraanse geleerden vermoord die op de een of andere manier verbonden zouden zijn geweest met het omstreden Iraanse atoomprogramma. Ook buiten Iran worden deze moorden toegeschreven aan Israël, dat Iran beschuldigt van een geheim nucleair wapenprogramma. (AFP)

Golfstaten stellen politieke unie uit

Riad. Zes Arabische Golfstaten hebben gisteren besloten een door Saoedi-Arabië voorgestelde politieke unie, als tegenwicht tegen Iran, uit te stellen tot de volgende top in december. Verwacht was dat de top in Riad als eerste stap de speciale relatie tussen Saoedi-Arabië en Bahrein zou formaliseren. Maar de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Faisal, zei dat het het doel is „dat alle landen meedoen, niet maar twee of drie”. Bahrein is voorstander van de unie, maar andere staten als Qatar en Oman vrezen Saoedische dominantie. (AFP, Reuters)

Argentijns OM klaagt vicepresident aan

Buenos Aires. De Argentijnse vicepresident Amado Boudou is gisteren door het Openbaar Ministerie beschuldigd van onrechtmatige verrijking. Een federale rechter beslist of er voldoende bewijs is en de zaak voor de rechtbank komt. De vicepresident ontkent en zegt dat hij slachtoffer is van „een samenzwering van de media en de rechterlijke macht”. (AP, BBC)

Brazilië: extra subsidie voor 18 miljoen armen

Brasilia. De Braziliaanse president Dilma Rousseff breidt het subsidieprogramma Bolsa Família van haar voorganger Lula uit. De overheid zal arme gezinnen met jonge kinderen maandelijks met 27 euro per gezinslid ondersteunen. Rousseffs project richt zich op de allerarmsten uit vooral het noorden van het land, naar verwachting achttien miljoen mensen. Momenteel krijgen ruim vijftig miljoen Brazilianen, een kwart van de bevolking, financiële steun, waarmee Bolsa Família het grootste subsidieprogramma ter wereld is. (BBC)

Strafhof wil arrestatie krijgkeer Oost-Congo

Rotterdam. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof heeft het hof gevraagd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen krijgsheer Sylvestre Mudacumura in Oost-Congo. De commandant van de Rwandese militie FDLR wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de provincies Noord- en Zuid-Kivu in 2009 en 2010. Ook heeft het Strafhof nieuwe aanklachten aangekondigd tegen de Congolese generaal Bosco Ntaganda, die onlangs is gedeserteerd. (NRC)