Kater

Na I have a dream, At your service en Yes we can hebben we eindelijk weer een nieuwe vaandeldrager in de optocht der briljante politieke slogans: Eerlijk, Helder, Henk. Zo op het oog een kansloze leus die uitblinkt in nietszeggendheid, maar vergis je niet: mislukte alliteratie, beroerde binnenrijm en een onmiddellijke associatie met bier – ook André Hazes is er groot mee geworden. Niet verkeerd als je mikt op een „brede volkspartij”.

Opponent Sybrand zal met iets heel goeds moeten komen om hier nog over heen te gaan. Mijn advies? Vanaf nu gewoon alle lijsttrekkersdebatten links laten liggen en dan op de dag van de stemming toeslaan met de slogan:

‘Zo, nu eerst een Buma.’

Vooral die associatie met de bierfabrikant is natuurlijk geniaal gevonden. Ik bedoel: welke metafoor vat het CDA van de afgelopen twee jaar nou treffender samen dan die van een avondje stevig drinken? Zoals het altijd begint: na drie, vier biertjes lijkt zelfs je vervelendste collega je beste vriend. Je omhelst elkaar, slaat elkaar op de schouder, kortom, één en al gezelligheid.

Vervolgens, na een biertje of acht, ga je opeens met dubbele tong praten: je zegt dingen over dubbele paspoorten die je niet meent, je bent voor godsdienstvrijheid én een boerkaverbod tegelijk – dat werk.

Dan komt, na biertje nummer twaalf, de ontremmingsfase: net als de ander wil aftaaien, ga jij pathetisch lopen doen (‘Als je nu naar huis gaat Geert, laat je zestien miljoen Nederlanders in de steek!’). Je probeert ruzie te zoeken (‘Klink haalt uit’), belandt in een vechtpartijtje (‘Wilders slaat terug’), om daarna zielsalleen aan de bar te gaan staan lallen (‘De PVV doet niet meer mee, olé olé!’). De avond eindigt ten slotte zoals die van elke zware drinker: met Korsakov.

‘Wij? Samengewerkt met de PVV? Geen idee.’

Uiteindelijk bestel je nog een laatste rondje en terwijl de barman aandringt op een taxi, ga je tegen beter weten in op zoek naar de autosleutels (‘We zijn een bestuurderspartij.’). De volgende ochtend word je wakker en zie je dat je op twaalf zetels in de peilingen staat.

Ook wel: de kater.