Juncker: Grieks vertrek uit de euro niet besproken

President of the European Central Bank Mario Draghi, center, smiles, as he talks with Italy's Prime and Finance Minister Mario Monti, left, and Luxembourg's Prime Minister and chairman of the Eurogroup, Jean-Claude Juncker, during the Eurogroup ministerial meeting at the European Council building in Brussels, Monday, May 14, 2012. (AP Photo/Yves Logghe) De Italiaanse premier Monti, ECB-president Mario Draghi (M) en de Luxemburgse premier en eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker hebben een onderonsje in Brussel. Foto AP / Yves Logghe

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet aan de orde. De eurolanden zullen er alles aan doen om het land binnen de eurozone te houden. Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de zeventien eurolanden, gisteravond na afloop van overleg in Brussel.

Geruchten over een mogelijk exit van de Grieken deed Juncker af als “onzin” en “propaganda”. Volgens hem bracht niemand aan tafel het onderwerp ter discussie.

De Jager: hervormen en bezuinigen voor Griekenland enige route

Demissionair minister van Financiën De Jager doet geen uitspraken over een eventuele uittrede van Griekenland uit de euro. “Dat ligt erg gevoelig”. Hij ziet geen alternatief voor het internationale hervormingspakket dat de trojka met Griekenland is overeengekomen. Volgens De Jager is het aan de Grieken om dit pakket zo snel als mogelijk uit te voeren. Hij erkent dat de politieke situatie in Griekenland momenteel “buitengewoon complex” is. Toch ziet De Jager “alleen een route van hervormen en bezuinigen”, wil het land er weer bovenop komen.

Grieken praten vandaag verder

In Griekenland zijn de partijen er nog altijd niet in geslaagd tot een coalitie te komen. President Karolos Papoulias praat vandaag verder met de politieke leiders.