Rodriguez wint tiende etappe Giro en neemt roze trui over

Rodriguez vandaag tijdens de tiende etappe van de Giro. Foto AP/Daniele Badolato

De Spanjaard Joaquim Rodriguez is vanmiddag als eerste gefinisht na de tiende etappe van de Giro d’Italia. De renner eindigde voor de Pool Bartosz Huzarski en Italiaan Giovanni Visconti.

Rodriguez heeft hiermee een dubbelslag geslagen. De Spaanse renner van Katusha kwam na 187 kilometer als eerste over de streep in Assisi en neemt de roze leiderstrui over van de Canadees Ryder Hesjedal. Tom-Jelte Slagter probeerde in de slotfase meerdere malen weg te rijden en finishte uiteindelijk als zevende.

Slagter reed met amper driehonderd meter te gaan nog op kop, maar werd overvleugeld door Rodriguez, die overtuigend de ritzege pakte, zo schrijft persbureau Novum. Net als Slagter kozen ook Martijn Keizer en Stef Clement op de 187 kilometer lange route van Civitavecchia naar Assisi voor de aanval. Keizer maakte deel uit van een kopgroep van vijf man. Zij kregen in de slotfase gezelschap van Clement, die uit het peloton was weggereden. Met nog 7,5 kilometer te gaan werden ze allemaal gepakt.

De laatste vier kilometer liepen stevig bergop, al hielden de meeste klassementsrenners zich rustig. Slagter hoopte daarvan te profiteren, maar werd tot drie keer toe achterhaald. Rodriguez wachtte het juiste moment af en is na Taylor Phinney, Ramunas Navardauskas, Adriano Malori en Hesjedal de vijfde roze truidrager.