Ik was gezond en op wereldreis

„Ik ben allergisch voor saai. En ik wilde na het vwo voedingsleer studeren, maar dat kon alleen in mijn geboorteplaats Wageningen. Op m’n zeventiende vloog ik naar Amerika. Met een beurs ging ik studeren aan de West Virginia University. De beste vier jaar van mijn leven. Ik ben magna cum laude afgestudeerd in Human Nutrition and Foods.

„Met mijn vriend ben ik naar Los Angeles gegaan. Een half jaar gewerkt als uitzendkracht, mijn rugzak gepakt en in m’n eentje op wereldreis gegaan. Daarna wilde ik verder studeren, levensmiddelentechnologie.

„Londen, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Syrië, Jordanië, Israël, Egypte, Eritrea, Ethiopië. Daar kreeg ik een lift van een pick-uptruck. Die werd aangehouden door overvallers. Ze gooiden een handgranaat naar binnen. Geen idee waarom. De andere lifter, een Amerikaanse backpacker, was op slag dood. Ik had enorme hoofdpijn. Granaatscherven.

„De truck reed me naar een kliniek. In Addis Abeba kreeg ik een bloedtransfusie. Het Rode Kruis vloog me naar Nederland. Pas daar kreeg ik een hersenbloeding, anders was ik morsdood geweest. Dat is me althans verteld. Ik heb twee weken in coma gelegen.”

Ik ben rolstoelgebruiker

„Ik zit in een rolstoel, ben linkszijdig verlamd en volledig arbeidsongeschikt verklaard. Maar ik heb besloten: ik ben niet gehandicapt. Ik heb een functiebeperking, dat accepteer ik, maar niemand stopt me. Ik creëer mijn eigen werk.

„Een jaar na mijn ongeluk heb ik een reünie georganiseerd op mijn middelbare school, later nog voor buitenlandse studenten van West Virginia. Ik heb meegedaan aan Lingo, gehandicaptenreizen georganiseerd naar Egypte, Marokko, Algerije, Libië. Reizen is een passie gebleven. In 2007 ben ik dertienmaal op vakantie geweest.

„Omdat mijn geheugen slecht is, heb ik mijn herinneringen opgeschreven. M’n autobiografie heb ik in het Engels vertaald. Die is dit jaar als I Love to Live uitgegeven. Ik wil optimisme uitstralen. Veel mensen willen mijn levensverhaal lezen. De aangepast-lezenbibliotheek heeft het in braille en als gesproken boek opgenomen. Verschrikkelijk goede respons. Nu moet het nog verfilmd worden.

„Ik heb meer plannen, ben met een tweede boek begonnen. Ik ben wereldkampioen genieten. Leven is een feest, ook in een rolstoel.”

Margreet Bos (39)

single, Woont in Het Dorp, Arnhem

    • Hans Wammes