Ik was gezond en op wereldreis

Margreet Bos (39)

„Ik ben allergisch voor saai. En ik wilde na het vwo voedingsleer studeren, maar dat kon alleen in mijn geboorteplaats Wageningen. Op m’n zeventiende vloog ik naar Amerika. Met een beurs ging ik studeren aan de West Virginia University. De beste vier jaar van mijn leven. Ik ben magna cum laude afgestudeerd in Human Nutrition and Foods.

„Met mijn vriend ben ik naar Los Angeles gegaan. Een half jaar gewerkt als uitzendkracht, mijn rugzak gepakt en in m’n eentje op wereldreis gegaan. Daarna wilde ik verder studeren, levensmiddelentechnologie.

„Londen, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Syrië, Jordanië, Israël, Egypte, Eritrea, Ethiopië. Daar kreeg ik een lift van een pick-uptruck. Die werd aangehouden door overvallers. Ze gooiden een handgranaat naar binnen. Geen idee waarom. De andere lifter, een Amerikaanse backpacker, was op slag dood. Ik had enorme hoofdpijn. Granaatscherven.

„De truck reed me naar een kliniek. In Addis Abeba kreeg ik een bloedtransfusie. Het Rode Kruis vloog me naar Nederland. Pas daar kreeg ik een hersenbloeding, anders was ik morsdood geweest. Dat is me althans verteld. Ik heb twee weken in coma gelegen.”