Ik ben rolstoelgebruiker

„Ik zit in een rolstoel, ben linkszijdig verlamd en volledig arbeidsongeschikt verklaard. Maar ik heb besloten: ik ben niet gehandicapt. Ik heb een functiebeperking, dat accepteer ik, maar niemand stopt me. Ik creëer mijn eigen werk.

„Een jaar na mijn ongeluk heb ik een reünie georganiseerd op mijn middelbare school, later nog voor buitenlandse studenten van West Virginia. Ik heb meegedaan aan Lingo, gehandicaptenreizen georganiseerd naar Egypte, Marokko, Algerije, Libië. Reizen is een passie gebleven. In 2007 ben ik dertienmaal op vakantie geweest.

„Omdat mijn geheugen slecht is, heb ik mijn herinneringen opgeschreven. M’n autobiografie heb ik in het Engels vertaald. Die is dit jaar als I Love to Live uitgegeven. Ik wil optimisme uitstralen. Veel mensen willen mijn levensverhaal lezen. De aangepast-lezenbibliotheek heeft het in braille en als gesproken boek opgenomen. Verschrikkelijk goede respons. Nu moet het nog verfilmd worden.

„Ik heb meer plannen, ben met een tweede boek begonnen. Ik ben wereldkampioen genieten. Leven is een feest, ook in een rolstoel.”

Hans Wammes