Vliegtuig Hollande getroffen door bliksem - tweede toestel ingezet

Hollande vanmiddag vlak na zijn officiële inauguratie als president. Foto AFP / Fred Dufour

François Hollande, de vandaag beëdigde Franse president, had vanavond een tweede vliegtuig nodig om naar Berlijn te vertrekken. Het toestel waarmee hij onderweg was naar Berlijn werd getroffen door de bliksem, zo meldt persbureau AP.

Niemand raakte gewond, maar het toestel keerde uit voorzorg terug naar Parijs. Het Franse ministerie van defensie zei dat de Falcon 7X van Hollande kort na de start was getroffen door bliksem, waarna de piloot besloot terug te keren naar de luchtmachtbasis Villacoublay. Daar stapten de president en zijn gezelschap over op een ander toestel, een Falcon 900.

Hollande reist na zijn officiële inauguratie naar Duitsland af om vanavond nog te dineren met bondskanselier Merkel en te spreken over de Europese financiële crisis. Dat is opmerkelijk, vindt onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe:

“Meestal gebruikt de president de eerste avond op de dag van zijn inauguratie om zich te buigen over de definitieve samenstelling van zijn regering. Dat hij nu al naar Merkel gaat geeft aan hoe belangrijk hij de relatie met Duitsland vindt in het kader van de crisis in Europa. De ontwikkelingen in Griekenland, waar na vandaag nieuwe verkiezingen nodig zijn, is ongetwijfeld een van de belangrijkste gespreksonderwerpen vanavond.”

Jean-Marc Ayrault is eerder vandaag door de nieuwe president benoemd tot premier van Frankrijk. Ayrault is net als Hollande van de Parti Socialiste, en volgt François Fillon op, die van mei 2007 tot enkele dagen geleden de premier was van president Nicolas Sarkozy.