Hollande en Merkel willen groei voor Europa

De kersverse Franse president Hollande tijdens zijn eerste ontmoeting in zijn nieuwe functie met Bondskanselier Merkel. Foto AP/Guido Bergmann

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande gaan samen bespreken hoe in Europa economische groei kan worden opgewekt. Dat zijn zij vandaag overeengekomen in Berlijn, waar Hollande direct na zijn installatie in Parijs naar toe was gevlogen, schrijft persbureau AP.

De socialist Hollande heeft kritiek op de bezuinigingswoede waarmee Merkel de schuldencrisis in eurozone te lijf wil en wil dat er meer aandacht wordt geschonken aan groei. Tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte hij voor het openbreken van het eerder overeengekomen Europese begrotingspact.

Na zijn eerste ontmoeting met Merkel zei Hollande dat “door iedereen alles op tafel moet worden gelegd” wat groei kan bevorderen. Beiden spraken ook de verwachting uit dat Griekenland ondanks binnenlandse politieke problemen in de Europese muntunie zal blijven.

Merkel en Hollande benadrukten meermaals hun streven naar goede samenwerking. Merkel verklaarde dat zij zich bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor een goede ontwikkeling van Europa.” Vanuit deze geest zal er een oplossing voor de Europese problemen gevonden worden, zei zij. Hollande zei dat zij allebei “voor het welzijn van Europa willen samenwerken en alle andere landen op deze weg meenemen.”

Het snelle bezoek van Hollande aan Merkel is volgens onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe, opmerkelijk:

“Meestal gebruikt de president de eerste avond op de dag van zijn inauguratie om zich te buigen over de definitieve samenstelling van zijn regering. Dat hij nu al naar Merkel gaat geeft aan hoe belangrijk hij de relatie met Duitsland vindt in het kader van de crisis in Europa.”