Hightech portretherkenning

Drie onderzoekers van de Universiteit van Californië in Riverside gaan antiterrorismetechnologie inzetten om schilderijen te onderzoeken. Universiteitsblad UCR Today meldt dat ze een beurs van bijna 20.000 euro hebben gekregen om gezichtsherkenningssoftware te verfijnen.

„Figuren op schilderijen van voor 1900 waren bijna altijd mensen van enige betekenis”, vertelt kunsthistoricus en projectleider Conrad Rudolph het blad. Zeker mensen die in het gezelschap van een koning of paus werden afgebeeld. „Wanneer een familie financiële moeilijkheden kreeg, werden deze schilderijen verkocht en ging de identiteit van geportretteerden vaak verloren.”

De onderzoekers willen de software waarmee nu verbanden worden gelegd tussen echte gezichten in verschillende poses verder ontwikkelen. Ze hopen overeenkomsten te kunnen ontdekken tussen geïdentificeerde en onbekende gebeeldhouwde en geschilderde gezichten.