Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hevige reacties op mierenneuker-arrest - Kamervragen CDA

In de Mierenneuker-uitspraak bepaalt de Hoge Raad dat het in bepaalde gevallen niet beledigend is om een agent voor mierenneuker uit te maken.
In de Mierenneuker-uitspraak bepaalt de Hoge Raad dat het in bepaalde gevallen niet beledigend is om een agent voor mierenneuker uit te maken. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Nederland is een spraakmakend arrest rijker: het mierenneuker-arrest. In een uitspraak van de Hoge Raad staat dat het is toegestaan om een politieagent in bepaalde gevallen uit te maken voor mierenneuker. De uitspraak heeft hevige reacties opgeroepen.

De zaak is aangespannen in 2010 tegen zwerver Sietze J., die een politieagent in Enschede een mierenneuker had genoemd. Dat deed hij omdat de agent zijn blikje bier afpakte en in de prullenbak gooide. Zowel door de politierechter als later in hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan belediging, maar de Hoge Raad stelde de man in het gelijk. Een lagere rechter zal zich opnieuw over de uitspraak buigen.

Pas als het uit de context blijkt is mierenneuker een scheldwoord, is het oordeel van de Hoge Raad. Over het algemeen is het woord ‘mierenneuker’ geen scheldwoord, alleen als het kwetsend is gebruikt.

Heftige reacties: CDA is tegen

De uitspraak heeft hevige reacties opgeroepen. CDA-kamerlid CDA-Kamerlid Coskun Çörü wil er vandaag Kamervragen over stellen, meldt BNR. Ook kandidaat-lijsttrekker van het CDA Madeleine van Toorenburg en Kamerlid Mirjam Sterk lieten zich verontwaardigd over het arrest uit:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Hoge Raad: Agent uitmaken voor ‘mierenneuker’ is niet strafbaar, nl geen belediging. Het moet ECHT niet gekker worden! #CDA vragen!
Twitter avatar MirjamSterk Mirjam Sterk Onbegrijpelijke uitspraak van de Hoge Raad. #miereneuker

De verontwaardiging van het CDA leverde meer reacties op, onder andere van Kamerlid Ronald Plasterk van de PvdA:

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk @MirjamSterk Juridisch blijf ik er even buiten, maar als voormalig voorzitter Nederlandse Taalunie: miereneuker mag niet, mierenneuker wel.
Twitter avatar WillemBosch Willem Bosch Het CDA is boos dat #mierenneuker niet strafbaar is. Dat maak het woord natuurlijk alleen maar leuker. Mierenneuker. Mierenneuker. Fijn.
Twitter avatar JohnQuid Beukel @WillemBosch wel een beetje mierenneuken van het CDA.

‘Pannenkoek is bijna nooit beledigend’

Er is eerder onderzocht welke scheldwoorden voor agenten worden beboet en welke niet, staat vandaag in NRC Handelsblad:

“Het beledigen van agenten kan in verschillende bewoordingen. Pannenkoek, homofiel of kankerlijer worden regelmatig uitgesproken. Maar wat kan nu wel en niet? Het juridisch vakblad Delikt en Delinkwent publiceerde vorig jaar een onderzoek naar de taxatie van grove woorden onder officieren van justitie. Klootzak en teringlijer werden door alle parketten vrijwel eensgezind afgedaan met een boete. Maar juist het woord mierenneuker stuitte op willekeur. De ene officier legt een boete op, de ander seponeert wegens ‘gering feit’. Pannenkoek, wijsneus of koekenbakker kun je wel redelijk veilig tegen een agent zeggen.”