Groovy jazz tussen de gangen door

De North Sea Jazz Club is open in Amsterdam. Je kan er ook eten, zoals in Amerikaanse clubs.

Muziekjournalist

Dineren bij jazzconcerten: het blijft wringen. Het Britse Neil Cowley Trio bokste zaterdag bij zijn optreden op tegen rinkelend servies, bedrijvig bedieningspersoneel tussen tafels voor het podium en vooral een constant geroezemoes van pratende eters. En de hint vooraf aan het concert in de nieuwe North Sea Jazz Club was nog wel zo duidelijk: „Praat alstublieft in het volume van de muziek.”

De North Sea Jazz Club, waar ‘cultureel ingestelde Amsterdammers, muziekliefhebbers, zakelijke gasten, buurtbewoners en toeristen elkaar ontmoeten’ opende dit weekend zijn deuren in het Amsterdamse Westerpark met optredens van onder meer het Portico Quartet en zaterdag het eerste volwaardige concert van het jazztrio van pianist Neil Cowley.

Volgens de initiatiefnemer van de club, Klaas Beumer, miste Amsterdam nog een jazzclub waar het „goed eten en drinken is tijdens sterke livemuziek”, naar voorbeeld van New Yorkse jazzclubs als Blue Note, Birdland en Jazz Standard. Aanvankelijk wilde Beumers een franchise beginnen van een Blue Note club, net als in New York, Milaan of Tokio. De beoogde locatie, tramremise De Hallen in Amsterdam-West, ketste echter af. Daarnaast was het de eigenaar van de jazzclub in Milaan die hem adviseerde ‘het dichterbij huis te zoeken met een sterk lokaal merk’. Immers: „De afstand tot Blue Note in New York blijft groot.”

Beumer, oud-partner van kookschool Keizer Culinair, zocht vervolgens contact met het North Sea Jazz Festival. Dat trof: het festival programmeert al enige tijd eigen concerten tijdens de rest van het jaar.

De nieuwe club huist op het Westergasterrein op de plek waar voorheen de Flex Bar zat. De maximale capaciteit bij zitconcerten: 250 man.

Festival en jazzclub hebben afspraken gemaakt over het gebruik van de naam North Sea Jazz. Maar de club heeft een eigen organisatie met eigen programmeurs voor wekelijkse concerten. Wel ziet North Sea Jazz toe op de kwaliteit van het programma en draagt het internationale artiesten aan.

Vooralsnog stelt de jazzclub het zonder subsidie. Net zoals de ambitieuze Amsterdamse jazzclub Pompoen destijds, dat bijna tien jaar terug met zijn ‘kruisbestuiving van kunsten’ en te dure diners strandde door tegenvallende bezoekersaantallen. Een brede programmering moet mensen trekken. „We gaan commerciëler zijn dan het Bimhuis”, zegt Beumer. Dan kan zijn jazzclub na zo’n anderhalf jaar winstgevend gaan worden, denkt de clubeigenaar. Dat betekent kwaliteitsjazz (Yuri Honing, Eliane Alias) naast singer-songwriters (Finn Silver, Gaby Moreno), een dosis funk, soul (Fred Wesley, Lefties Soul Connection), hiphop (Postmen) en dansbare tunes in het naastgelegen café in de nacht. „Jazz in de breedste zin van het woord.”

Een programmering puur op muziek alleen is lastig in een tijd waarin de ene na de ander jazzclub omvalt. Dus zet de club flink in op de horeca, met een schappelijk geprijsd driegangenmenu. Nu is eten met livemuziek natuurlijk reuze gezellig, maar het kan wat ongemakkelijk voelen naar de musici, zo recht voor hun neus. Nog een ‘kwestie van wennen’ voor het publiek, stelt de organisatie.

Bij het serveren van het hoofdgerecht was het hoe dan ook hopen dat pianist Neil Cowley zijn druppelende opening snel wist te versnellen naar de high energy sound die zijn stijl zo kenmerkt. Het trio, met bassist Rex Horan en drummer Evan Jenkins, liet zich horen met levendige, afwisselende improvisaties. De dynamiek in de stukken, veelal afkomstig van de nieuwe cd The Face of Mount Molehill, was opvallend: lange gierende notenstromen werden als voetballen stilgelegd, om dan nog even te worden rondgetikt.

Geestig nam Cowley zijn toehoorders mee in de jazzduikelingen: „Als u de fout hoort in het volgende stuk, geef ik u 10.000 euro aan het einde.” En de serveerster, die als fatale noot een fles water van het dienblad liet vallen, werd gewoon maar als vierde bandlid voorgesteld.

North Sea Jazz Club, Pazzanistraat 1, Amsterdam. Inl. northseajazzclub.nl