Formatie Griekenland definitief mislukt - nieuwe verkiezingen

De politieke leiders van Griekenland slaagden er vanmiddag niet in een deal te sluiten over de formatie van een nieuwe regering. Foto Reuters / Aris Messinis

De laatste poging tussen de politieke partijen in Griekenland om een akkoord te sluiten over een regering is mislukt. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse president vanmiddag gezegd. Het mislukken van de formatie betekent dat er nieuwe parlementsverkiezingen komen.

Twee van de partijleiders die sinds het begin van de middag in het paleis van de president onderhandelden maakten even na drie uur bekend dat het niet gelukt was te komen tot de formatie van een coalitieregering of zakenkabinet. President Papoulias ontvangt morgen de politieke leiders om een interim-regering aan te stellen die nieuwe verkiezingen voorbereidt.

Socialistenleider en oud-minister van Financiën Evangelos Venizelos sprak na het mislukte beraad zijn teleurstelling uit. “Wij zijn binnen een paar dagen terug bij verkiezingen, in zeer slechte omstandigheden”, aldus Venizelos. Wanneer de verkiezingen precies worden gehouden is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat ze op 10 of 17 juni zullen plaatsvinden.

De euro maakte direct na het bekend worden van het nieuws uit Athene een koersval en noteerde voor het eerst in vier maanden onder 1,28 dollar. Ook de Europese aandelenmarkten doken in de min na het nieuws over de mislukte Griekse formatie.

Griekse politici kiezen spannende en onvoorspelbare weg

Het definitief mislukken van het overleg is volgens onze correspondent in Athene Marloes de Koning bepaald “geen verrassing” omdat de formatiebesprekingen al dagenlang zeer moeizaam verliepen. De Griekse politici kiezen met nieuwe verkiezingen volgens haar nu voor een “spannende, onvoorspelbare weg”. De Koning legt uit dat het karakter van de nieuwe verkiezingen anders zal zijn dan dat van de verkiezingen van tien dagen geleden:

“Het wordt heel spannend. De recente verkiezingen dienden vooral als uitlaatklep voor de boze Griekse kiezer om de onvrede over de politiek duidelijk te maken. De kiezers gaven wel een tegenstrijdige boodschap: ze zeiden in de euro te willen blijven, maar zijn tegen de afspraken die daarbij horen. Een aantal partijen zal bij de nieuwe verkiezingen proberen van het wel of niet lid blijven van de eurozone het verkiezingsthema te maken. In een optimistisch scenario levert dat een duidelijker verkiezingsuitslag op.”

De grote verkiezingswinnaar, het radicaal-linkse Syriza, maakt volgens peilingen kans bij de nieuwe verkiezingen de grootste partij te worden. Deze partij geeft het gevoel van veel Grieken het beste weer, legt De Koning uit:

“Veel mensen stemden op Syriza vanwege hun hoop op verandering. Syriza profileert zich echter niet als anti-europartij. Ze willen dat Griekenland lid van de euro blijft, maar zijn alleen tegen de huidige afspraken met Europa die daarbij horen. Daarom wilden ze nu niet in zee gaan met de conservatieven en de socialisten, die aan die afspraken willen vasthouden. Overigens heeft het grote aantal kleine partijen ook veel invloed bij de komende verkiezingen. Kleine verschuivingen in het parlement kunnen al een groot effect hebben en bijvoorbeeld een coalitie van de conservatieven en socialisten aan een meerderheid helpen.”

Lees meer over de situatie in Griekenland in het achtergrondartikel ‘En wéér verkiezingen in Griekenland: vier vragen over de chaos in Athene’.