Felicitas Hoppe wint Georg-Büchnerprijs

De Duitse auteur Felicitas Hoppe (1960) heeft de Georg-Büchnerprijs gewonnen, de belangrijkste literaire onderscheiding in Duitsland. De Duitse Academie voor Taal en Literatuur in Darmstadt heeft dat vandaag kenbaar gemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

De jury prijst Hoppe, geboren in de Noord-Duitse stad Hameln en auteur van grofweg 20 reis-, fictie- en autobiografische boeken, voor haar ‘komische melancholische vertelkunst’ waarmee ze het ‘geheim van onze identiteit’ weet te onthullen.

Op YouTube staat een interview met Hoppe naar aanleiding van haar autobiografie Hoppe uit 2007. In het interview vertelt ze onder andere over haar relatie met ijshockeyer Wayne Gretsky, haar eerste grote liefde. Hoppe is zelf een getalenteerd ijhockeyer geweest. Ook geeft ze te kennen boven alles muziek lief te hebben.

Naamgever van de Georg-Büchnerprijs is dichter, auteur, toneelschrijver en revolutionair Georg Büchner (1813-1837) die op 24-jarige leeftijd aan tyfus overleed. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1923. Tot 1951 aan een breed palet aan kunstenaars, waaronder ook beeldende kunstenaars en zangers.

In 1951 werd de Georg-Büchnerprijs een literatuurprijs en enkel aan dichters of schrijvers geschonken.

Sindsdien is de prijs jaarlijks, behalve in 1952, uitgereikt aan vooraanstaande Duitstalige schrijvers als Günter Grass die de prijs in 1965 in ontvangst mocht nemen voor zijn roman De blikken trommel. Toneelschrijver en auteur Heinrich Böll won de prijs twee jaar later voor zijn Biljarten om half tien. De Oostenrijkse schijfster Elfriede Jelinek won de Georg-Büchnerprijs in 1998 voor De pianiste.

De uitreiking vindt 27 oktober plaats in Darmstadt.