Espresso met Tofik Dibi

Tofik Dibi stelde zich maandag tijdens een persconferentie officieel kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. ‘BAM!’ zegt hij. ‘Ik ga dit helemaal op mijn manier doen.’ Dibi gooit de inhoud van zijn espressokopje leeg in zijn linkeroor.

Foto Truus van Gog / Hollandse Hoogte

Mijn manier

Tofik Dibi stelde zich maandag tijdens een persconferentie officieel kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. ‘BAM!’ zegt hij. ‘Ik ga dit helemaal op mijn manier doen.’ Dibi gooit de inhoud van zijn espressokopje leeg in zijn linkeroor. ‘Het is tijd voor een nieuwe generatie en een nieuwe stijl van politiek bedrijven,’ zegt hij. ‘Politici gedragen zich te veel als rekenmachientjes.’ Is Jolande Sap een rekenmachine? Dibi schudt de espresso uit zijn oor. ‘Ze is zo’n hele ouderwetse rekenmachine,’ zegt hij dan. ‘Een telraam.’ Klopt het dat zijn kandidaatstelling niet moet worden gezien als een motie van wantrouwen? Dibi knikt. ‘Dit staat in de statuten van GroenLinks,’ zegt hij. ‘Er moeten meerdere kandidaten zijn. Er moet voor gevochten worden.’ Waarom denkt hij dat hij een betere kandidaat is dan Jolande Sap? ‘BAM!’ antwoordt Dibi. ‘Dat zou zij nooit durven zeggen. Ik wel, ik heb er helemaal geen problemen mee: BAM! BAM! BAM!’ Hoeveel zetels wil hij minimaal? ‘Tien,’ zegt Dibi. ‘BAM! BAM! BAM! BAM! BAM! BAM! BAM! BAM! BAM! BAM! BAM!’ Dat waren er elf. ‘Ik ben geen rekenmachine,’ zegt hij. ‘BAM!’