Elk schot was op doel

Ruud heeft maar een jaar [1997-1998] bij Heerenveen gespeeld, maar de impact was enorm. Een wereldjongen. Wat opviel was zijn drive, ook ten opzichte van anderen. Ruud trainde keihard toen hij bij Heerenveen kracht tekort kwam in zijn benen en was later net zo vastbesloten bij het herstel van zijn zware kruisbandblessure. Ik heb bij Heerenveen wel eens een gesprek met hem gehad waarin ik aangaf dat hij de spits van het Nederlands elftal kon worden. Dat was ook zijn grote doel, zo bleek toen. Hij heeft ondanks twijfel van sommigen de wereldtop gehaald. Johan Cruijff heeft wel eens gezegd dat hij hem technisch niet goed genoeg vond, daar was ik het absoluut niet mee eens. Ruud had bijzondere kwaliteiten voor in het strafschopgebied. Het leek wel alsof hij altijd rook hoe de bal zou terugstuiten van de paal of van de keeper. Echt elk schot was op doel. Ik denk dat hij maximale uit zijn carrière heeft gehaald.