Een op tien Nederlandse kinderen groeit op in armoede - ‘rapport weinig concreet’

Een grote groep mensen wacht bij de voedselbank in Maasssluis. Foto van februari 2012. Vandaag verschijnt de Kinderrechtenmonitor, waarin staat dat 327.000 Nederlandse kinderen in armoede opgroeien.
Een grote groep mensen wacht bij de voedselbank in Maasssluis. Foto van februari 2012. Vandaag verschijnt de Kinderrechtenmonitor, waarin staat dat 327.000 Nederlandse kinderen in armoede opgroeien. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Een op de tien Nederlandse kinderen groeit op in armoede. Dat wil zeggen: het gezin moet rondkomen van maximaal 1.400 euro netto per maand, waardoor er onvoldoende financiële ruimte is voor goede voeding, kleding en lichamelijke ontwikkeling. Dat staat in de eerste Nederlandse Kinderrechtenmonitor.

Dat is een rapport dat in opdracht van Kinderombudsman Marc Dullaert is opgesteld door de Universiteit Leiden en het Sociaal Cultureel Planbureau. Uitgangspunt van de monitor is het Kinderrechtenverdag (wiki) van de VN.

Het gaat om 327.000 Nederlandse kinderen die volgens Dullaert niet de ‘lichamelijke, geestelijke, intellectuele, zedelijke en maatschappelijke ontwikkeling’ krijgen die nodig is, zegt hij vandaag in De Telegraaf. Volgens hem groeit de groep kinderen door de economische crisis dit jaar met nog eens 40.000.

De monitor meldt ook hoeveel Nederlandse kinderen mishandeld worden; dat zijn er volgens Dullaert 118.000 - “cijfers waar ik vreselijk van geschrokken ben”.

Maar: ‘aanbevelingen zijn veel te vaag geformuleerd’

In deze eerste uitgave van de Kinderrechtmonitor staan echter niet voldoende concrete aanbevelingen voor beleid, zegt Elsje Jorritsma, die het rapport voor NRC Handelsblad las.

Aan de genoemde cijfers hoeven we niet te twijfelen:

“Het CBS en het SCP meten van alles, dus we mogen aannemen dat dit klopt. Wat ze gemeten hebben, is het aantal kinderen onder de norm. Die norm is: ze hebben niet veel, maar net genoeg. Kinderen moeten gezond te eten krijgen, goede kleding hebben en kunnen sporten. Kortom: niet sociaal geïsoleerd raken. Bij een op de tien kinderen is dat dus wel het geval, en er komen er volgend jaar weer 40.000 bij.”

Maar de adviezen om de problemen aan te pakken zijn in veel gevallen veel te vaag geformuleerd. Jorritsma:

“Zo’n rapport zou de taken van de overheid moeten nagaan en waar nodig concrete aanbevelingen moeten doen. Dat doen ze, in het geval van de armoedecijfers, veel te weinig. Over de bezuinigingen wordt gezegd: ‘ontzie kinderen’. Terwijl je zou verwachten dat ze zouden opsommen welke bezuinigingsmaatregelen op welke manier aangepast zouden moeten worden om kinderen te ontzien. Het is niet concreet genoeg. Waar het de cijfers over mishandelde kinderen betreft, is dat overigens beter gedaan.”

Vandaag om 10.30 uur werd de Kinderrechtenmonitor, die vanaf nu elk jaar moet verschijnen, gepresenteerd.