Een bliksemles geschiedenis, tevens stukje relativering in Griekenlanddebat

Een continu verkleurende lappendeken, zo ziet Europa eruit als je de veranderende grenzen van individuele landen, het gehele continent, verschillende allianties en bezet gebied tussen het jaar 1000 tot 2003 in een stopmotion-filmpje achter elkaar plakt.

Het filmpje vormt een mooie geschiedenisles, en een verhelderende eye-opener. Zeker in het licht van de actuele vraag of Griekenland straks nog wel tot de eurozone behoort, een complex vraagstuk dat door de veranderingen van de afgelopen duizend jaar wordt gerelativeerd. Het vertrek van de Grieken zou in deze tijdslijn een nihil detail vormen.

http://www.youtube.com/watch?v=uoWtvpg77oE&feature=player_embedded

In het filmpje, dat is gemaakt met Centennia, ook wel ‘Living Atlas Software’ genaamd, zien we Europa elke seconde van vorm veranderen. Een paar keer knipperen met de ogen en onder aanzwengelende epische muziek valt het Heilige Roomse Rijk, in duigen. Vervolgens zien we na anderhalve minuut langzaam Nederland ontstaan. Het lijkt of de heersers real time met een dobbelsteen het land aan het verdelen zijn. Met recht een webhit, deze time-lapse van ons immer gecompliceerde continent.