Duitse economie groeit weer, Frankrijk stagneert

Francois Hollande (links) en Angela Merkel. De linker is de verse president van een land met een stagnerende economie, de rechter de bondskanselier van een land dat weer economisch groeide. Foto AFP / Lionel Bonaventure / Patrik Stollarz

De Duitse economie is het afgelopen kwartaal sterker gegroeid dan werd verwacht. Ondanks de Europese schuldencrisis won de grootste economie van het continent er 0,5 procent bij. De Franse economie stagneerde.

In het laatste kwartaal van 2011 kromp de Duitse economie nog met 0,2 procent, maar goede exportcijfers zorgden volgens de overheidsstatistieken nu weer voor groei. Ondanks de financiële malaise in meerdere Europese landen blijft Duitsland goed presteren. De werkloosheid is laag en vooral de export van auto’s en machinerie is stabiel.

Jörg Krämer, hoofdeconoom bij Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, reageert op de cijfers:

“Dit is een sterk herstel. De terugval in het laatste kwartaal van vorig jaar was dus niet het begin van een recessie, maar een kleine economische dip. Toch denk ik niet dat we deze groeispurt kunnen vasthouden.”

Vergeleken met de cijfers van een jaar geleden was de groei 1,7 procent. De Europese Commissie verwacht dat de zeventien eurolanden dit jaar samen 0,3 procent krimpen.

Volgens economieredacteur Maarten Schinkel zijn de cijfers over de Duitse economie veel beter dan die van Nederland.

“Duitsland wordt wel de motor van Europa genoemd, maar de vraag is of het te maken heeft met de groei van Duitsland of met de krimp elders. Het bedrijfsleven profiteert van de rente die veel lager is dan in andere landen. Nu is nog het beeld: gelukkig hebben we Duitsland nog. Maar in de zuidelijke landen kan dat kantelen naar: in Duitsland profiteren ze van onze ellende.”

Frankrijk stagneert - Hollande en Merkel om de tafel

De Franse economie stagneerde in de afgelopen drie maanden, dankzij een verslechterende huizenmarkt en teruglopende export.

Het verschil in prestaties tussen de twee belangrijkste economieën van de eurozone zal hoogstwaarschijnlijk een debat op gang brengen over of er nu bezuinigd moet worden of dat groei stimuleren het devies is.

Later vandaag wordt François Hollande beëdigd als de nieuwe Franse president. Daarna zal hij direct met Merkel om de tafel te gaan. Hollande wil opnieuw onderhandelen over het Europese begrotingsverdrag - dat de rust op de markt enigszins deed terugkeren door harde beloftes van bezuinigingen - en eist dat daarin maatregelen worden opgenomen die de economische groei stimuleren. Duitsland staat daar niet onwelwillend tegenover. Of Merkel en Hollande een compromis kunnen bereiken, kan van grote invloed zijn op de toekomst van de eurozone.

De Nederlandse economie blijft in een recessie: de krimp was het afgelopen kwartaal 1,1 procent in vergelijking met een jaar eerder.

    • Peter Zantingh