Dialogen over vriendschap

Cabaret

Dat wordt oorlog, door Droog Brood. Gezien: 10/5 in Amsterdam. Tournee t/m 7/6 Inl.: droogbrood.nl ***

De beste scènes in het nieuwe programma van Droog Broodgaan over vriendschap – misschien beter gezegd: over vermeende vriendschap, want er gaat onder die schijnbaar alledaagse dialoogjes heel wat schuil. En de humor zit dan in de mate waarin de twee personages de onderliggende wreedheid weten te onderdrukken. Of juist niet. Ook in hun vorige vijf programma’s waren Bas Hoeflaak en Peter van de Witte op hun best in zulke samenspraakjes.

Maar in Dat wordt oorlog lijkt de lat regelmatig iets lager te liggen. Sommige scènetjes komen niet voort uit een idee, maar uit een raar stemmetje of een mallotig gebaar, zonder een sturende gedachte.

Mooi is de sketch met de man aan wie wordt gevraagd zijn leven in een metafoor samen te vatten, maar die alles letterlijk neemt. En twee vriendinnen die hun eigen voorkeur quasi-onverschillig inslikken als het om een vakantiebestemming gaat. Dat zijn scènes om te onthouden.