Dertien 'zusters' op de Grote Markt

Nicolette van Haastrecht (1) (1961), senior consultant in de zorg:

„Deze foto is gemaakt in Haarlem, op 17 september 1987, een week voor de voltrekking van mijn huwelijk. Het is mijn vrijgezellenfeest. Ik sta in het midden, gehuld in een wit habijt, omringd door mijn vriendinnen. Mijn twee zusjes hebben de foto genomen.

„Voor mijn vrijgezellenfeest sleurden twee vriendinnen mij m’n huis uit. Ze trokken me een habijt aan, waarin ik me moest vertonen in de Haarlemse binnenstad. Het was een prachtige nazomeravond. De terrassen op de Grote Markt zaten vol.

„Ik vond het allemaal verschrikkelijk – tot ik midden op de Grote Markt de andere ‘zusters’ zag zitten. Op dat moment maakte mijn schrik plaats voor ontroering.

„De foto is vijfentwintig jaar oud. Het huwelijk heeft zeven jaar standgehouden. Ach, ik was nog niet genoeg uitgefeest in mijn leven. Misschien was dat wel de reden dat het huwelijk niet werkte.

„Niet lang na mijn trouwen ben ik verhuisd, van Haarlem naar Blaricum en vervolgens naar Amersfoort. Toen ben ik het contact met de meesten verloren. Jammer, want met hen heb ik werk, verjaardagen, geboortes, afscheid, wintervakanties, studie gedeeld – vaak jarenlang. Alleen Ineke (2), zie ik nog regelmatig. Twee andere vriendinnen op de foto, Friede (3) en Marianne (4) zijn veel te vroeg overleden. Ze werden ziek.

„Al zie ik niet meer iedereen, ik beschouw deze foto als een mooi plaatje. Het betekent voor mij een beeld uit een onbezorgde en gelukkige tijd.”