De club van 1 miljard

Superheldenfilm The Avengers breekt alle bezoekersrecords.

Rotterdam. Superheldenpotpourri The Avengers – met Marvel-helden als Iron Man, Captain America en Thor – verpulvert bezoekersrecords. In de VS bracht de film tot nu toe 373,2 miljoen dollar op, daarbuiten nog eens 628,9 miljoen. Dat breng het totaal op iets boven de 1 miljard. Acteur Mark Ruffalo (The Hulk) heeft al een contract getekend voor nog zes films. De meeste critici waren lovend over het experiment. A.O. Scott van The New York Times liet een zeldzame wanklank horen, wat een verbeten Samuel L. Jackson (Nick Fury in de film) via Twitter deed oproepen tot diens ontslag. Collega’s van Scott zagen Jacksons uitbarsting als een bevestiging van het „inherente autoritarisme” of zelfs „latente fascisme” van de superheldencultuur. NRC