De afvalrace op weg naar Oekraïne

De clubcompetities zijn voorbij, de voorbereiding op het EK is begonnen. Op weg naar het eerste groepsduel gaat eerst ‘Oranje B’ op trainingskamp.

14-05-2012, Hoenderloo. Aankomst spelers van Oranje. Siem de Jong komt aan bij het hotel. Foto Bas Czerwinski

Redacteur Voetbal

Hoenderloo. Trainingsstage Hoenderloo. Zo noemt bondscoach Bert van Marwijk het tweedaagse begin van de voorbereiding op het EK in Polen en Oekraïne. Gisteren meldden zich 19 van de 36 geselecteerde spelers bij het complex aan de Woeste Hoefweg, waar Oranje B om 17.30 de eerste training zou afwerken. De grote Nederlandse sterren uit de buitenlandse competities ontbraken nog.

De selectie bestaat hoofdzakelijk uit spelers die actief zijn in de Nederlandse eredivisie. Alleen de aanwezige verdediger Khalid Boulahrouz speelde het afgelopen seizoen bij Stuttgart in het buitenland. Jonge talentvolle voetballers als Nick Viergever, Adam Maher (AZ), Erwin Mulder en Stefan de Vrij (Feyenoord), Jasper Cillessen (Ajax), Jetro Willems (PSV) en Alexander Büttner (Vitesse) sloten zich voor het eerst bij Oranje aan.

Luuk de Jong en Ola John verlieten het trainingskamp dezelfde dag weer. De Jong krijgt rust, John kampt met een enkelblessure. Beide aanvallers van FC Twente blijven wel in de race voor een plaats in de Oranjeselectie.

Van Marwijk zal de meeste debutanten weer van zijn lijst schrappen als hij zijn selectie voor donderdag terugbrengt naar 27 spelers. Verder moet een aantal internationals uit de eredivisie, onder wie Siem de Jong, Vurnon Anita, Wilfred Bouma, Ola John, Jeremain Lens, Luciano Narsingh, Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum vrezen dat de hoop op een EK-selectie is vervlogen, voordat de voorbereiding op het eindtoernooi daadwerkelijk is begonnen.

Vanaf donderdag maakt Oranje B langzaam maar zeker plaats voor de A-selectie. Trainingskamp Lausanne, zo heet het tweede deel van de voorbereiding dat tot en met zaterdag 26 mei duurt. In Zwitserland sluiten ervaren internationals als Maarten Stekelenburg, Robin van Persie, Mark van Bommel (die vandaag een contract bij PSV zou tekenen), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Joris Mathijsen, John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt aan. Arjen Robben en Ibrahim Afellay ontbreken nog door clubverplichtingen met respectievelijk Bayern München en FC Barcelona.

De eerste voorzichtige test van het Nederlands elftal is op 22 mei, wanneer Oranje een vriendschappelijk duel speelt in de Allianz Arena tegen Bayern. De bondscoach noch de internationals zitten te wachten op deze wedstrijd, die niet als een interland de boeken ingaat. Bayern-Nederland wordt gespeeld ter compensatie van de langdurige blessure van Robben waardoor de aanvaller na het WK van 2010 maanden buitenspel stond. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar Bayern, de Duitse werkgever van Robben. Van Marwijk, die al vaker liet weten dat hij het duel met Bayern liever niet had gespeeld, zal tegen de Duitse club waarschijnlijk niet op volle sterkte spelen. En ook de internationals van Bayern zullen er door de Duitse bondscoach Joachim Löw op worden gewezen dat ze tegen Oranje niet tot het uiterste moeten gaan. De echte confrontatie tussen Nederland en Duitsland vindt op woensdagavond 13 juni plaats in het Metalist Stadium in Charkov.

De technische staf van Nederland heeft nog ruim drie weken de tijd het ideale EK-elftal klaar te stomen. Het wegvallen van de geblesseerde Erik Pieters was vorige week Van Marwijks eerste tegenvaller. Vandaag en morgen bekijkt hij of Willems of Büttner van Oranje B een alternatief is. Maar het ligt meer voor de hand dat de bondscoach voor de linksbackpositie een keuze zal maken tussen Urby Emanuelson en Stijn Schaars. Zij sluiten zich donderdag aan bij het Nederlands elftal.

Van Marwijk zal met een zorgelijke blik de verrichtingen van een aantal geblesseerde internationals volgen. Waar twee jaar geleden Van Persie voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika langdurig met een blessure langs de kant stond, is nu Oranjes spelmaker Sneijder het zorgenkind. De middenvelder van Inter heeft een sportief en fysiek teleurstellend seizoen achter de rug. Hij miste zondag het laatste competitieduel van zijn club door een spierblessure.

Centrale verdediger Joris Mathijsen revalideerde de afgelopen weken in Zeist nadat hij bij Malaga een spierblessure had opgelopen. Maar de 79-voudig international speelde zondag alweer mee in het basiselftal van de Spaanse club in de competitiewedstrijd tegen Gijon.

Van Marwijk moet ook blij zijn geweest met het optreden van Afellay, zaterdagavond met Barcelona tegen Betis Sevilla. De middenvelder begon in de basis en deed bijna een uur mee bij de Catalaanse voetbalgrootmacht. Afellay bereidt zich nu nog voor op de Spaanse bekerfinale die pas op 25 mei wordt gespeeld. Van Marwijk hoopt Afellay op maandag 28 mei te mogen begroeten als Nederland aan het derde deel van de voorbereiding begint: Trainingskamp Hoenderloo. Een dag later moet Van Marwijk voor 12.00 uur ’s middags zijn definitieve selectie van twintig spelers en drie doelmannen bekendmaken. Bij de ‘uitzwaaiwedstrijden’ tegen Slowakije en Noord-Ierland zal alle vrijblijvendheid verdwenen zijn.