Bram Moszkowicz verlaat familiekantoor per direct

foto Beckers/Hollandse Hoogte

Bram Moszkowicz verlaat per direct het familiebedrijf Moszkowicz Advocaten. De Amsterdamse maatschap laat vanmiddag weten dat deze wordt ontbonden. Als reden wordt gegeven dat “meneer Moszkowicz naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht”.

Samen met David Moszkowicz, tevens een broer, heeft Max nu de leiding over respectievelijk de civiele en strafrechtelijke takken van de Amsterdamse praktijk, zo meldt persbureau Novum. Bram Moszkowicz zet zijn juridische werkzaamheden zelfstandig voort.

Voorlopig blijft het bedrijf via ongewijzigde contactgegevens bereikbaar. Het familiekantoor in Maastricht, met de secties civiel-bestuurs-en strafrecht, blijft in alle opzichten onveranderd, zo meldt het bedrijf.

‘Fiscale problemen vormen oorzaak voor breuk’

Vrij Nederland meldt uit eigen bronnen te weten dat de Maastrichtse tak van de familie bang is dat de fiscale problemen van de 51-jarige Bram Moszkowicz ook hen treffen. Deze angst zou volgens het tijdschrift de aanleiding vormen van de breuk.

Broer Max Moszkowicz laat aan het blad weten dat er geen verband is tussen de fiscale problemen en de ontbinding van de maatschap, en tegenover Novum ontkent Bram Moszkowicz de relatie tussen de twee zaken: “Het internetriool gaat zijn werk doen en dan ontstaat er allerlei gossip”, aldus de advocaat daarover.

Deze fiscale problemen kwamen een klein jaar geleden aan het licht. Moszkowicz heeft tussen 2003 en 2006 voor meer dan een miljoen euro belasting ontdoken, zo meldde NRC Handelsblad vorig jaar juli. In 2011 heeft hij van de belastingdienst een boete en een naheffing gekregen voor de niet opgegeven inkomsten.

Om er zeker van te zijn dat Moszkowicz de schuld betaalt, heeft de fiscus een hypotheek van 1 miljoen euro gekregen op zijn kantoorpand aan de Herengracht. Deze hypotheek is op 10 mei 2010 gevestigd blijkt uit een akte van het kadaster.

Bij de overeenkomst met de belastingdienst zijn broers David en Max Moszkowicz betrokken omdat zij samen de maatschap Moszkowicz Advocaten vormen. Het kantoor is eigendom van de maatschap, die een naheffing heeft gekregen voor omzetbelasting, zo staat in de akte.

Moszkowicz weigerde tegenover VN in te gaan op de belastingzaak. Op vragen over de fiscale claim zegt hij per mail bezwaar te hebben aangetekend: “De procedures lopen. De uitkomst kan nog jaren op zich laten wachten.”