Boekengroothandel Libridis is failliet

De Limburgse boekengroothandel Libridis heeft gisteren faillissement aangevraagd. Dat kregen de 225 werknemers van de boekendistributeur uit Sittard gisteren te horen op een ingelaste personeelsbijeenkomst. In een summiere verklaring laat het bedrijf weten: „Het is niet gelukt de ontstane situatie bij Libridis op te lossen”.

Eerder deze maand liet Libridis al weten dat het zijn rekeningen niet meer kon betalen. En vorige week mislukten gesprekken over een samenwerking of eventuele fusie met het Centraal Boekenhuis, de grootste boekendistributeur die alle bestellingen voor Nederlandse uitgevers afhandelt.

De Vereniging van Zelfstandige Uitgevers adviseerde haar 215 leden daarop geen boeken meer aan Libridis te leveren en voorraden terug te halen. Samenwerking met het Centraal Boekhuis werd gezien als de enige mogelijkheid voor Libridis om te kunnen voortbestaan.

Libridis, dat 67 jaar geleden werd opgericht, koopt boeken bij uitgevers en verspreidt deze onder boekwinkels en Albert Heijnsupermarkten. Het faillissement van de distributeur betekent voor de uitgevers een miljoenenverlies. Velen zijn hun geleverde boeken kwijt zonder dat daarvoor is betaald. De voorraad van Libridis komt nu in handen van de curator.

De boekenbranche heeft het al jaren zwaar. Boekhandels trekken steeds minder klanten. Consumenten kopen boeken vaker online en ook de opkomst van e-books komt de boekverkoop niet ten goede.

Eerder dit jaar ging Selexyz bijna failliet. De boekhandel vroeg uitstel van betaling aan: vanwege een schuld van achttien miljoen euro kon het bedrijf leveranciers en personeel niet meer betalen. Uiteindelijk werd Selexyz gered door ProCures, een Bussumse investeringsmaatschappij die 3,5 miljoen euro neertelde voor de boekhandel en aankondigde deze samen te voegen met De Slegte.