Ayrault nieuwe premier Frankrijk - ‘vertrouweling Hollande, kenner Duitsland’

Jean-Marc Ayrault vanochtend tijdens een gesprek met de nieuwe president François Hollande tijdens de inauguratieceremonie voor Hollande in Parijs. Foto AFP / Charles Platieau

Jean-Marc Ayrault wordt de nieuwe premier van Frankrijk. Hij is vanmiddag benoemd door de vanochtend geïnaugureerde nieuwe president François Hollande. Ayrault is net als Hollande van de Parti Socialiste.

Ayrault (62) volgt François Fillon op, die van mei 2007 tot enkele dagen geleden de premier was van president Nicolas Sarkozy. Ayrault is de fractieleider van de Parti Socialiste in het Franse parlement en de burgemeester van Nantes. Hij heeft vanmiddag van Hollande de opdracht gekregen voor morgenmiddag een nieuwe regering te formeren.

Ayrault al lange tijd belangrijke vertrouweling van Hollande

De benoeming van Ayrault is volgens onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe “niet zo verrassend”:

“Hij was al langer de topkandidaat en geldt al heel lang als een vertrouweling van Hollande. Ayrault gaat ook al lang mee in de Parti Socialiste, maar is nooit minister geweest. Eigenlijk is hij net als Hollande een hele normale man. Hij zit wel al vijftien jaar in het parlement en is daarom een bekend gezicht voor de Fransen.”

Ayrault was adviseur van Hollande tijdens de verkiezingscampagne is een oud-leraar Duits en een kenner van Duitsland, volgens Vandenberghe “handig voor het contact met Berlijn”.

De premier heeft in Frankrijk overigens niet zo heel veel macht. De president is degene die de regeringsploeg in de praktijk samenstelt en leidt iedere woensdagochtend de ministerraad, legt Vandenberghe uit. Wel heeft Hollande gezegd de rol van de premier weer belangrijker te willen maken.

Hollande bezoekt Merkel vanavond al - ‘geeft belang relatie aan’

Hollande is vanmiddag na zijn inauguratie naar Duitsland afgereisd om vanavond nog te dineren met bondskanselier Merkel. Dat is opmerkelijk, vindt Vandenberghe:

“Meestal gebruikt de president de eerste avond op de dag van zijn inauguratie om zich te buigen over de definitieve samenstelling van zijn regering. Dat hij nu al naar Merkel gaat geeft aan hoe belangrijk hij de relatie met Duitsland vindt in het kader van de crisis in Europa. De ontwikkelingen in Griekenland, waar na vandaag nieuwe verkiezingen nodig zijn, is ongetwijfeld een van de belangrijkste gespreksonderwerpen vanavond.”